Ново увеличение на минималната работна заплата? Синдикатите искат да стане 840 лв.

Мярката 60/40 за бизнеса ще действа до края на юни

22.03.2022 | 17:55 Редактор: Жаклина Иванова

Минимална работна заплата от 840 лева, това поискаха синдикатите. Според тях заложените към момента 710 лева не са достатъчни.

Причината е във високия ръст на инфлацията. Предложението беше дебатирано по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Управляващите направиха лаконичен коментар по темата с мотива, че предложението трябва да бъде обсъдено и в рамките на коалицията.

"Това увеличение не е достатъчно, особено с оглед на това, че инфлацията към февруари 2022 г. към февруари 2021 г. вече е 10%. Минималната работна заплата в България е по-ниска от тази в три балкански държави, които са извън ЕС", каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

"Личната инфлация на всеки един гражданин, влизайки в магазина и купувайки стоки от първа необходимост, е по-висока. В този смисъл акцентирахме върху това, че за първи път българинът от едно десетилетие губи реална покупателна способност. Не обвиняваме никого, просто настояваме за още един ръст на минималната работна заплата", посочи Любослав Костов от КНСБ.

"Трябва да бъде обсъдено с работодателите и синдикатите, а след това - да преминем към вземане на решение", заяви финансовият министър Асен Василев.

"Нашите бележки са по отношение на това, че приемането на бюджета за 2022 година нямаше оценка на минималната работна заплата особено при малките предприятия", каза председателят на БСК Добри Митрев.

Мярката 60/40 ще продължи да действа до края на месец юни. Мария Русанова работи като управител на хотелски комплекс. Идеята на държавата да удължи финансовата мярка е добра, но е необходимо да бъдат променени критериите за кандидатстване.

"Към този момент от мярката 60/40 успяхме да се възползваме само в началото, когато я пуснаха. Условията бяха по-приемливи и всички можехме да ги покрием. С течение на времето обаче тя претъпяваше непрекъснато промени и това позволи да не успяваме вече да кандидатстваме", сподели тя.

За по-добра помощ призоваха и от Съюза на хотелиерите, които освен през пандемията, и в момента имат нужда от помощ заради военния конфликт с Украйна, заради който туристите у нас намаляват.

"Сегашното правителство да вземе мерки...как ние настаняваме бежанците с помощи от 40%. Просто този бизнес е обречен на фалит", коментира председателят на Съюза на хотелиерите в Русе Красимир Иванчев.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
7 rate up comment rate down comment 0
Валерия
преди 2 години
Въпросът ми е : Как ,, държавата'' изчисли, че за издръжката на един затворник месечно са нужни 1200 лв.? За бежанците 40 лв. дневно - 1200 лв. месечно. А за данъкоплатеца - българин, издържащ семейство 710 лв. БРУТО месечен доход???? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Елена
преди 2 години
Виждам, че се мисли само за хората, които са на МРЗ. Помислете и за другите хора, които не са на МЗ, че те в един момент ще са под тази МЗ, която Вие искате. Помислете и се застъпете за всички работещи. Сигнализирай за неуместен коментар