Влаковете в Украйна - обстрелвани, взривявани, но пак са най-сигурният път за бягство

40 служители на железниците са загинали по време на работа

01.04.2022 | 22:33 Редактор: Елеонора Танева
Влаковете в Украйна - обстрелвани, взривявани, но пак са най-сигурният път за бягство

Решаваща се оказа ролята на железниците във войната в Украйна. Широката мрежа от товарни и пътнически линии на страната е едновременно животоспасяващ хуманитарен ресурс, инструмент на дипломацията и мощно оръжие за самозащита. 

От началото на инвазията железопътната система на Украйна е една от най-желаните цели за руските сили, чиито усилия да контролират логистичните центрове в големи градове като Харков и Киев са осуетени от силната местна съпротива. Железницата остава в украински ръце и  функционира като основно средство за бягство на милиони цивилни към относителната безопасност на западна Украйна и страните отвъд границите на страната. 

В някои отношения настоящата съдба на украинските железници отразява промените в страната като цяло: Връзките с Русия и Беларус се прекъсват, докато тези със страните на запад се засилват, информира Bloomberg TV Bulgaria.

В пика на бежанската миграция в началото на март 190 000 пътници на ден пътуват на запад с безплатни евакуационни влакове.

Много семейства пътуват с малки деца и домашни любимци; пътуващите в претъпканите вагони са принудени да стоят в коридорите и преддверията по време на цялото пътуване.

Поддържането на влаковете в движение също се оказа опасно. 

По последни данни най-малко 40 служители на железниците са загинали, а 41 са били ранени по време на работа.  В един от случаите кондуктор е загинал, когато евакуационен влак се е ударил в мина, точно преди да качи пътниците. 

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Четете цялата статия в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК