Катастрофални последици за здравето ни, ако пчелите изчезнат

Това би довело до сериозни промени в хранителния ни режим

01.04.2022 | 15:05 Редактор: Жаклина Иванова
Катастрофални последици за здравето ни, ако пчелите изчезнат

Глобалният спад в популацията на опрашителите - главно пчели и други насекоми - може да има катастрофални последици за здравето на хората.

Според проучване, публикувано през 2015 г. в The Lancet, този спад може да бъде причината за до 1,4 милиона допълнителни смъртни случаи годишно. Това представлява значително увеличение на глобалната смъртност с близо 3%.

Изчезването на пчелите би довело до сериозни промени в хранителния ни режим.

Увеличението на смъртността би било резултат от комбинацията от увеличаване на случаите на дефицит на витамин А и витамин В9, които се съдържат в много плодове и зеленчуци. Тези витамини са жизненоважни за бременни жени и деца, и недостигът им е свързан с повишена честота на заболявания, които не се предават по наследство.

Дефицитът на тези витамини значително би увеличил риска от сърдечни заболявания, инсулти и някои видове рак. Тези явления, биха били причинени от промени в хранителния ни режим, които са свързани със спада в производството и отглеждането на редица ценни плодове, зеленчуци, ядки и семена.

Всички тези аспекти, засягащи както здравето ни, така и земеделието, ще се дължат на драстичното намаляване на популацията на пчелите и на други насекоми, участващи в опрашването на растенията. Дефицитът на витамин А и витамин В9 засяга очите, което може да доведе до слепота и да причини нарушения в развитието на нервната система.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК