Киев: Русия атакува сграда на Червения кръст в Мариупол, отвлечени са 70 жени и медици

Градът е почти изравнен със земята

30.03.2022 | 17:03 Редактор: Жаклина Иванова
Киев: Русия атакува сграда на Червения кръст в Мариупол, отвлечени са 70 жени и медици

Руските сили са нанесли удар по сграда на Червения кръст в обсадения украински пристанищен град Мариупол, съобщи Киев днес, като официални лица предупредиха за разрастваща се хуманитарна катастрофа.

В Мариупол окупаторите са се прицелили в сградата на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), заяви украинският омбудсман Людмила Денисова в изявление в социалните мрежи, като добави, че сградата е била подложена на обстрел от самолети и артилерия.

Нападението бе извършено ден след като МКЧК призова Украйна и Русия да се споразумеят за доставянето на помощи и безопасната евакуация на цивилните от града, където жизнените сили бързо свършват.

По-рано апокалиптични кадри от дрон показаха нивото на разрушенията в града, където днес кметството подчерта, че войските на Владимир Путин са отвлекли 70 жени и медици от родилен дом и са ги отвели в Русия, съобщи БГНЕС, позовавайки се на "Дейли Мейл".

Мариупол е почти изравнен със земята от силите на Москва, като шокиращо видео от въздуха показва мащаба на разрушенията на този живописен пристанищен град, в който преди нахлуването на Путин на 24 февруари живееха 400 000 души. Сега повече от 20 000 жители на града са отведени "против волята им" в Русия, където са им конфискувани документите за самоличност, а преди това са преместени "в далечни руски градове", съобщи кметството в канала си в Telegram.

Информацията не може да бъде проверена независимо, тъй като Мариупол е под месечна обсада и интензивни бомбардировки, а комуникациите до голяма степен са прекъснати.

На публикуваните днес кадри от безпилотен апарат се виждат разрушени сгради, простиращи се докъдето поглед стига. Само една сграда привидно остава невредима сред развалините - зашеметяващата руска православна катедрала в града. Коментатори твърдят, че това е още едно доказателство, че атаките на силите на Кремъл срещу околните цивилни сгради са били преднамерени, тъй като изглежда, че те са успели да избегнат поразяването на историческата сграда.

На кадрите се виждат и руините на градския театър, който беше разрушен при въздушен удар на 16 март. По това време той е използван като убежище за цивилни и е бил атакуван, въпреки че отвън с големи букви е била изписана думата "деца". Оценките за броя на хората в театъра се различават, като по първоначални данни в него са се укривали до 1300 души. Поради руския обстрел официалните лица не са успели да се доближат до театъра, за да оценят пълния мащаб на разрушенията, но се смята, че са загинали 300 души.

Във вторник украинският президент Володимир Зеленски нарече руската обсада на Мариупол "престъпление срещу човечеството". Президентът заяви, че се смята, че досега в конфликта са загинали около 20 000 души, въпреки че броят на жертвите не може да бъде независимо проверен.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК