Турция е в повишена готовност заради мините в Черно море

Министърът на отбраната Хулуси Акар е обсъдил въпроса с представители на Руската федерация и Украйна

29.03.2022 | 15:41 Редактор: Теодора Патронова
Турция е в повишена готовност заради мините в Черно море

Турция е взела решение за привеждане на необходимата военна техника в състояние на повишена готовност заради носещите се във водите на Черно море мини, съобщи днес министърът на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Анадолската агенция.

"Миночистачи и морски патрулни самолети са приведени в повишена готовност заради опасността от морски мини. Всички сигнали се анализират, а мините се унищожават", заяви Акар, като добави, че "в този контекст ние си сътрудничим с Румъния и България, които също имат излаз на Черно море".

На 26 март турските медии съобщиха, че обект, наподобяващ мина, е бил забелязан в Босфора от рибари. По-късно министерството на отбраната на Турция потвърди, че това е била мина, която успешно е неутрализирана.

Акар заяви, че е обсъдил въпроса с представители на Руската федерация и Украйна. Той отбеляза, че след инцидента в района са разположени дежурни миночистачи на турските военноморски сили, съобщи БТА.

Вчера турски военни съобщиха, че са унищожили още една мина, открита близо до границата с България. Румънското министерство на отбраната също съобщи вчера, че е обезвредило плаваща в Черно море мина на около 70 километра от брега.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК