Украйна с мощна контраофанзива, върна си контрола над Ирпин

Руските военни продължават с въздушния обстрел

29.03.2022 | 13:52 Редактор: Жаклина Иванова

Украинската армия си върна контрола над Ирпин - предградие на Киев. Местните власти обаче предупредиха жителите, че макар населеното място да е освободено от руските военни, все още е много опасно за тях да се върнат в домовете си.

В други райони на Украйна руският обстрел по въздух продължава. Киев с мощна контраофанзива срещу руските военни. Местните хора посрещнаха военните като победители с радостни възгласи.

Възрастни хора, избягали от ужаса на войната в Ирпин, имаха емоционална среща с техни близки в Киев. 86-годишната Олга е сред последните жители на Ирпин, които са се евакуирали.

"Всеки ден се моля на Бог за спасение. Моля се и за нашите войници, които защитават страната ни. Нека да имат кураж и сила", сподели Олга. Децата на Олга напускат Ирпин на 8 март, когато Русия отваря хуманитарен коридор. Тогава тя отказва да напусне.

"Гледахме колите, които се опитваха да напуснат, но бяха смачкани от танкове, това бяха коли, пълни с хора", каза синът ѝ Роман.  

Разрушенията през този един месец от началото на войната в района на Киев са сериозни.

Президентът Володимир Зеленски заяви, че въпреки някои военни победи на Украйна, обстановката остава напрегната.

"Рано е да се говори за сигурност. Руските войски продължават да контролират северната част на Киевска област и имат ресурси и жива сила", отсече той.

И ако в едни райони украинската армия жъне успехи, в други руските военни продължават с въздушния обстрел.

Сградата на областната администрация в южния град Николаев беше разрушена. Русия е атакувала с ракети и склад за гориво в северозападната част на страната.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК