Бият ли се наистина сирийци за Русия, колко са и безплатно ли го правят?

Разпространиха се видеа с въодушевени сирийски бойци, носещи плакати със символа Z

29.03.2022 | 11:47 Редактор: Жаклина Иванова
Бият ли се наистина сирийци за Русия, колко са и безплатно ли го правят?

За да всеят страх сред враговете на Русия, руският президент Путин и министърът на отбраната Шойгу инсценираха в средата на март нещо като пресконференция на живо пред камерите: 16 000 бойци от Близкия изток били подали заявка да се бият на страната на Русия срещу Украйна, обяви Шойгу.

А Путин изтъкна: "Ако тези доброволци искат да помагат на нашите хора в Донбас, без да искат пари за това, трябва да им окажем подкрепа да стигнат до района на бойните действия".

Малко по-късно Министерството на отбраната на Русия разпространи видеа с въодушевени сирийски бойци, носещи плакати със символа Z - означаващ "За победата".

Оттогава насам медии от цял свят и експерти по Близкия изток и по сигурността се надпреварват да спекулират дали сирийските бойци, насочили се към района на бойните действия в Украйна, са 16 000, 22 000 или дори 40 000. Трудността се състои в това, че нито един такъв случай до момента не е документиран, пише DW.

Спекулацията с един сирийски офицер

На 19 март като че ли се появи първото конкретно доказателство: публикация, която стана вирална в социалните мрежи в Близкия изток. Там се казваше: "Сирийската кръв се смеси с руската" - мъченикът и герой Мудар Абдул Азис загина, борейки се на страната на руските си другари в Донбас. Публикацията бе придружена от снимка на сирийски боец в маскировъчна униформа.

Малко по-късно обаче стана ясно, че в случая става дума за офицер, загинал още през 2015 година в сирийската провинция Идлиб - класически пример на военна пропаганда.

Въпросът е само: за какво се прави всичко това? Дали целта е врагът да бъде разколебан или пък да се противопостави нещо на украинския "чуждестранен легион"? На 3 март украинският президент Зеленски заяви, че доброволците от чужбина, дошли да се бият на страната на Украйна, били 16 000. Вероятно не е случайно, че на 14 март Путин назова точно същия брой.

Въпреки целия скептицизъм, не е напълно изключено Путин да получава помощ за своята война от Сирия: през октомври 2015 година Русия се включи в сирийската гражданска война и помогна на режима на Асад да се задържи на власт с бойни самолети, ракети и касетъчни бомби. Същевременно Москва се завърна обратно на световната сцена с имперските си претенции.

В резултат на продължилата десет години гражданска война големи части от сирийските градове са опустошени, милиони хора са обеднели, нямат нито доходи, нито работа. Войната, независимо дали се води в Европа или в Африка, е източник на доходи. Предполага се, че сирийските бойци в Украйна биха могли да получават до 700 долара на месец, ако разбира се, оцелеят. И най-вече - ако действително ги има.

Надцени ли се Путин или подцени Украйна и Запада?

Да, трябваше да се откаже след силния отпор на украинците и неуспеха на бързата окупация.
15%
Не очакваше толкова тежки санкции, но няма да признае поражение.
21%
Путин е непоколебим, защото газта и копчето за ядрените оръжия са в ръцете му.
10%
Много добре знае какво прави и войната се развива по предварителния му план.
54%
Общо 7417 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК