Сирийски лекар в Украйна: Историята се повтаря, тогава Асад, сега Путин

"В Мариупол е същото като в Алепо", казва Монзер Язи

18.03.2022 | 22:37 Редактор: Искра Ангелова
Сирийски лекар в Украйна: Историята се повтаря, тогава Асад, сега Путин

Доктор Монзер Язи и неговият лекарски екип са вече над седмица в района на бойните действия в Украйна. Медиците от Сирия са били в Киев, в източната част на страната, а после и в западноукраинския град Луцк, който също беше подложен на ракетен обстрел.

Сирийските лекари обикалят страната неуморно, за да установят къде какви центрове за спешна медицинска помощ са необходими и от какъв медицински материал има нужда. През идните седмици те ще се грижат основно за ранените от военните удари.

"Сякаш историята се повтаря"

Ситуация като сегашната в Украйна им е добре позната. Сирийските лекари са навярно сред малцината хирурзи в света, които са събрали огромен опит в лечението на ранени хора. "Ние сме в Украйна, за да предадем на хората онзи опит, който сме натрупали от случилото се в Сирия", казва Монзер.

Лекарят, който междувременно живее в САЩ, е ръководител на международната хуманитарна организация UOSSM. Тя беше основана през 2012 по времето на сирийската гражданска война като обединение на лекари от Алепо, Хама и Хомс, лекуващи тежко ранените в полевите болници. Монзер Язи е бил част от тези спешни медицински екипи.

"В Сирия навремето болниците и медицинските центрове бяха първите атакувани цели", казва той. "В Алепо съм преживявал многократно прекия обстрел на болниците. Същото се случва сега в Украйна. Сякаш виждам историята да се повтаря. Те обстрелват електроцентрали, училища, болници."

Цивилната инфраструктура се атакува, за да деморализират хората. Така беше в Сирия, така е и в Украйна. През септември 2015 Русия изпрати военно-въздушните си сили във войната в Сирия, за да спаси властта на тамошния диктатор Башар Асад. През юни 2017 руският президент Путин похвали пред офицери "безценния опит", който руските военни били придобили в Сирия.

А сега, почти 5 години по-късно, те прилагат точно този опит - обстрелват градове, организират блокади, за да предлагат след това хуманитарни коридори и да обезлюдяват цели региони, за да могат в крайна сметка да ги превземат. Днес това се отнася до Мариупол край Черно море, а едно време до Алепо или Гута. "Всички обещания, че ще се пази живота на цивилните граждани, бяха нарушени", казва сирийският хирург, цитиран от DW.

В сирийската гражданска война руската армия се научи и как да избягва уличните боеве в окупирани градове, при които се дават много жертви: с газови атаки с хлор и с химическото бойно отровно вещество зарин. Назначената от Съвета за човешките права на ООН Независима анкетна комисия за Сирия документира най-малко 25 атаки с отровен газ, проведени от сирийските военни между 2013 и 2017 година.

Прозрението, че заплахите на Запада не бива да се взимат насериозно

Режимът на Асад постоянно прекрачваше т.нар. червена линия, обявена от бившия американски президент Обама през 2012: ако бъдат използвани химически оръжия, незабавно ще последва военен удар от страна на САЩ, бе заявено от Вашингтон.

Към "безценния опит" на руската армия от Сирия навярно спада и прозрението, че подобни заплахи няма защо да се взимат прекалено насериозно.

Една от последните химически атаки в Сирия е от 7 април 2018 - в град Дума, североизточно от Дамаск. Тогава загинаха най-малко 52 души. Както можеше да се очаква, Асад и Путин след това твърдяха, че бунтовнически милиции носели отговорност за това нападение, а не армията. "Ако това сега се повтори и в Украйна, би било истинска катастрофа", казва сирийският лекар Монзер Язи.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК