Украйна започна контраофанзива в Херсон, върна си и части от Киев

Хуманитарната криза в обсадения Мариупол се задълбочава

26.03.2022 | 14:13 Редактор: Жаклина Иванова

На 31 ден от войната украинските сили са отвоювали градове на 35 км източно от столицата Киев. Според САЩ украинската армия е започнала контраофанзива и в град Херсон, единственият голям град, превзет от руските сили още в началото на войната, а Киев вече си е върнал части от населеното място.

Хуманитарната криза в обсадения Мариупол обаче се задълбочава. Хиляди хора живеят в нечовешки условия, без храна и вода. Франция, Гърция и Турция ще се опитат да евакуират жители на обсадения вече повече от три седмици пристанищен град.

Според анализатори, ако украинците успеят да си върнат изцяло контрола над Херсон, руските войски около Николаев ще се окажат притиснати между украинските сили. Като се добавят и логистичните проблеми, това ще забави стремежа за настъпление на руските военни към Одеса.

И докато напредъкът на руската армия на земя изглежда спира, безразборните бомбардировки продължават. Чернигов е обкръжен, откъснат е маршрутът за хуманитарна помощ и евакуация на ранени.

Руските военни се опитаха да разпръснат и митинг в Славутич. Те стреляха във въздуха и хвърляха шокови гранати.

Продължава обсадата на Харков и Мариупол. Унищожен е рехабилитационен център за деца. Хиляди живеят при нечовешки условия, без храна и вода.

Според Киев 136 деца са убити до момента във войната. Русия заяви, че първата фаза на войната е приключила и сега ще се съсредоточи върху пълното освобождение на района на Източен Донбас.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посочи, че мощните удари срещу Русия са забавили темпото ѝ, и че досега са били убити над 16 000 руски войници.

"Ако злото не бъде спряно навреме, то ще се разпространи като вирус. Видяхме това в примера с действията на Русия, която преди 11 години унищожи перлата на Близкия изток - град Алепо. По това време привържениците на Путин бомбардираха града, а техният съюзник Башар Асад атакуваше хора с химически оръжия. Вижте нашия Мариупол. Това вече видяхме с Алепо - руини, болка, унищожение на хора", подчерта Зеленски.

Германия е изпратила в Украйна 1500 зенитни ракети и 100 картечници.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК