ООН алармира за отвличания: Цивилни украинци изчезват в окупираните райони

На семействата често е отказвана всякаква информация за съдбата на задържаните

25.03.2022 | 09:05 Редактор: Жаклина Иванова
ООН алармира за отвличания: Цивилни украинци изчезват в окупираните райони

Украинци са произволно задържани и изчезват в контролираните от Русия райони, съобщи ООН пред ВВС.

ООН е проверила най-малко 36 случая на задържане на цивилни, като на семействата често е отказвана всякаква информация за съдбата на задържаните.

Украинците казват, че се страхуват заради отвличанията на цивилни граждани за сплашване, докато Русия се бори да установи контрол над превзетите от нея градове.

Журналистката Виктория Рошчина е работила в окупираните райони в източната част на страната, когато е била отвлечена от неизвестни мъже на 15 март. Работодателят ѝ, Hromadske, заяви, че тя "вероятно е била задържана от руската служба за вътрешно разузнаване”, въз основа на свидетелски показания за отвличането ѝ в град Бердянск.

Тя беше освободена шест дни по-късно, когато в проруските канали на Telegram започна да се разпространява видеоклип в стил "заложник", очевидно записан под натиск, информира БГНЕС.

В него Рошчина заявява, че Русия не я е взела в плен и благодари на силите на Москва за "спасяването на живота ѝ".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Фашистите (украинците) сами си ги правят тези отвличания и после обвиняват Русия.Дано Путин изравни украйна с земята Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
Българка
преди 2 години
Пълни лъжи и глупости се пишат за Русия. Направо, човек ако не се осведомява би повярвал на тази измислици. Украйна трябва да изчезне от картата и сащ да бъдат подведени под отговорност за оощрекаване на война в Европа. Сигнализирай за неуместен коментар