Пожари завишават радиацията около АЕЦ "Чернобил"

Не е значителна причина за безпокойство, уверяват от МААЕ

24.03.2022 | 08:22 Редактор: Здравко Черкезов
Пожари завишават радиацията около АЕЦ

Горски пожари бушуват вече дни наред около атомната електроцентрала "Чернобил". Заради пожарите има повишени нива на радиоактивния елемент Цезий, съобщиха експерти от МААЕ. 

"Леко повишение на концентрацията на цезий във въздуха е установено в Киев и в две атомни електроцентрали, което не е значителна причина за безпокойство", се казва в съобщение на агенцията.

"МААЕ продължава да работи с украинския ядрен регулаторен орган за получаване на допълнителна информация за ситуацията с пожарите в близост до атомната електроцентрала в Чернобил".

На 20 март Върховната Рада на Украйна съобщи за 7 пожара в зоната на АЕЦ-а, припомня БГНЕС. Пожарите са забелязани чрез сателитни изображения от спътника Sentinel-2 на Европейската космическа агенция.

"Вероятно пожарите са възникнали в резултат на военните действия на Руската федерация – удар от снаряд или умишлен палеж", съобщиха тогава от МААЕ.

Според класификацията на извънредни ситуации критериите за пожар в зоната на изключване не трябва да надвишават обема от 0,05-0,2 кв. км, но заради пожара са многократно завишени. На 24 февруари след ожесточена битка руските военни превзеха контрола на атомната електроцентрала "Чернобил".

Снимка: БГНЕС, архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК