Войната разкъса и руснаците – между патриотизма и страха за бъдещето

Буквата Z, която днес може да се види върху коли, означава "за"

20.03.2022 | 16:40 Редактор: Здравко Черкезов
Войната разкъса и руснаците – между патриотизма и страха за бъдещето

Съмнения, че войната в Украйна е повратна точка, няма. С нея обаче расте и несигурността - и в самата Русия. Хората се разкъсват между патриотизма и страховете за бъдещето, пише DW.

"Народът и армията са едно", скандират в Новосибирск. С автомобилите си демонстрантите са изписали символа Z. Разпънали са и гигантски руски флаг.

Буквата Z, която днес може да се види върху коли, тениски или върху фасадите на сгради, означава "за". Символът е израз на подкрепа за официалната линия на Кремъл, за Русия, за "операцията" в Украйна и за победата.

"Не виждате ли фашизма? Никой ли не е забелязал през годините настъплението на фашизма в Украйна?", пита една московчанка, клатейки глава. Разбира се, че тя подкрепя Владимир Путин и неговата битка срещу "нацисткото" правителство в Киев. Според нея просто "геноцидът" в Източна Украйна прекалено дълго е бил наблюдаван безучастно.

Държавните медии правят каквото могат

Същите тези послания се чуват всеки ден и от московските властови центрове, а държавните медии бетонират линията на Кремъл с подходящи страшни кадри от войната и с репортажи, които би трябвала да докажат превземането на властта от украинските фашисти. Всичко това е придружено от официални призиви да се заеме ясна позиция.

В руската столица, която изглежда по-пуста от обикновено, обаче не се забелязва такава вълна от патриотизъм, както при анексирането на Крим. Мнозина се страхуват за бъдещето си и се запасяват на фона на галопиращите цени. Никой не се осмелява да говори открито.

Руското общество все още е шокирано, а настроенията са трудни за определяне, казва политологът Абас Галямов: "Хората усещат, че става нещо глобално, нещо необратимо. Но повечето не са сигурни кой е виновен за това и как се е стигнало дотук. Т.е. те се солидаризират засега с политическото ръководство на страната от чиста предпазливост".

Мнозина просто изчакват

Около 40 процента от населението на страната не могат да вземат решение и просто изчакват, смята Галямов. Една трета подкрепя сегашния курс на руския президент, а друга една трета твърдо отхвърля случващото се в Украйна. Сред отхвърлящите има и олигарси, и хора на изкуството, които преди са поддържали Кремъл.

"Настроенията против войната са силно изразени сред елита, но и в обществото, което индиректно личи от внезапно избухналите отново протести", казва той.

Политологът е изненадан от това, че въпреки усилията на силите за сигурност, в много градове е имало антивоенни демонстрации. Същевременно Галямов се съмнява, че последиците от санкциите, които вече се усещат, ще доведат до разширяване на протестите. Недоволството обаче вероятно ще нараства и това може са се превърне в проблем на изборната 2024-а година.

"Хората несъзнателно ще започнат да търсят алтернативи, ще започнат да се оглеждат за по-добро бъдеще. Защото сегашният курс не го вещае", казва той.

Песков ги нарича "предатели"

Междувременно продължава да нараства броят на напускащите страната. Или както казва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, в трудни времена хората показват истинското си лице. "Мнозина се държат, казано на руски, като предатели. Което е вид чистка."

А това, както смята руският президент Путин, само прави страната по-силна.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК