Другите герои на войната: Лекарите, които спасяват животи въпреки бомбите

"Все още сме силни, ще издържим", подчерта анестезиологът в болница в Киев Сергий Дубров

18.03.2022 | 19:24 Редактор: Теодора Патронова

Войната в Украйна ражда и своите герои. Освен войниците, на предна линия са и лекарите, които въпреки сирените и бомбите, се грижат за ранените след обстрел.

"За мен беше невъзможно да проумея, че може да има война през 21 век, но както виждаме е реално. Аз съм в болницата от 23 дни, още от първия ден на войната, защото съм лекар и съм нужен на пациентите. Тази сутрин имаше взривове, но аз бях в операционната зала", разказа анестезиологът в болница в Киев Сергий Дубров.

Д-р Дубров е анестезиолог от 22 години. От началото на войната в Украйна лечебното заведение в Киев се е превърнало в негов дом.

"Първите няколко дни в болницата бяха много тежки, имаше много ранени пациенти както военни, така и цивилни, деца. Някои, от които в критично състояние. Нямахме време дори за сън, само по 1-2 часа на ден сме спали. Сега е по-спокойно, имаме по-малко пациенти. Но постоянно хората имат нужда от помощ и за това сме тук в болницата", каза той.

Д-р Дубров има три дъщери. Войната го заварва в апартамента му само часове след като се върнал със съпругата си от почивка в Барселона. 

"В 5 часа сутринта се събудих от бомби, живея близо до летището и беше ужасно. Разбрах, че започва войната. Дъщерите ми трябваше да се върнат от Лвов с влак. Обадих се на голямата си дъщеря и ѝ казах да слизат от влака на първата гара и да се скрие, защото е опасно. Съпругата ми отиде с колата да ги вземе. Взехме децата и след това те заминаха за Италия при роднини", разказа д-р Дубров.

Спомня си с емоция последните думи, които им е казал. Той обаче не иска да се евакуира, защото смята, че може да е полезен за страната си.

"Страхувам се за нашата страна, но съм сигурен, че съвсем скоро ще има мир. Всички разбират, че Русия е окупирала нашата страна и иска да възроди СССР, но ние искаме да бъдем независима страна", подчерта докторът.

Д-р Дубров е и от лекарите, които помагат на пострадалите в сблъсъците на украинския Майдан. От началото на войната не се е връщал в дома си. 

Болницата е охранявана от военни, а прозорците са заковани заради сигурност. Въпреки това гледа с усмивка и надежда, че войната скоро ще приключи. И вярва, че в живота доброто винаги побеждава.

"Все още сме силни, ще издържим", подчерта д-р Дубров.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК