Украйна удържа отслабващото руско настъпление, Москва залага на ракетен обстрел

Над 350 000 души все още са блокирани в обкръжения Мариупол

18.03.2022 | 14:08 Редактор: Здравко Черкезов

На 23-ия ден от войната в Украйна: взривове в град Лвов само на 70 километра от границата с Полша. Нанесени са удари в района на летището. Според Киев руски обстрел е унищожил оръжеен склад край Николаев. Един човек е загинал след пожар, причинен от свалена ракета, която е поразила жилищна сграда в столицата. 

Според източници от украинския генерален щаб и източници от западното разузнаване, руските сили отслабват настъплението, украинската армия удържа.

В ранните часове на деня под обстрел попадна и Лвов. Според украинските власти най-вероятно става въпрос за крилати ракети, изстреляни от бойни самолети над Черно море. Две от тях са били прихванати от системите за противовъздушна отбрана. Кметът на Лвов заяви, че ракетите са ударили завод за ремонт на самолети, намиращ се близо до летището.

"Работата в завода е спряна преди удара на ракетите и на този етап няма данни за жертви. Повредени са прозорците на сградите на автотранспортно дружество", кметът на украинския град Андрий Садови.

След обстрела гъст черен дим се издига в района на летището в Лвов. Градът се намира на около 70 километра от полската граница и досега относително беше недокоснат от руските атаки. 

В Мариупол цивилни напускат фронтовата зона. Градът е обкръжен от руски сили и продължава да е обект на бомбардировки. Голяма част от жилищните сгради са поразени. Според местните власти около 30 000 души са успели да напуснат града, но повече от 350 000 са все още блокирани. 

Един човек е загинал, а няколко души са били ранени при пожар в жилищна сграда в квартал на Киев. Според кмета Виталий Кличко в Киев са пострадали шест жилищни сгради, детска градина и училище. 

А в град в Николаевска област е поразен склад за съхранение на оръжие. За да повдигне духа на своите колеги, войник от украинската армия им изсвири химна.

От Обединеното кралство твърдят, че непрестанните украински контраатаки и логистичните проблеми спират настъплението на Русия. 

В същото време Русия оттегли предложението си за гласуване на утрешното заседание на Съвета за сигурност на ООН на проекторезолюцията си за Украйна, призоваваща за достъп до хуманитарна помощ и защита на цивилните в конфликта в Украйна. Но не оттегля самия документ, заяви постоянният представител на Москва в ООН.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК