Китай лека-полека се дистанцира от Русия, не иска да разгневява САЩ

А само миналия месец двете държави обявиха, че приятелството им "няма граници"

18.03.2022 | 16:45 Редактор: Здравко Черкезов
Китай лека-полека се дистанцира от Русия, не иска да разгневява САЩ

Китай тихо се дистанцира от засегнатата от санкции руска икономика. През миналия месец двете държави обявиха, че приятелството им "няма граници". Това беше преди Русия да започне войната си в Украйна.

Сега когато руската икономика е ударена от санкции от цял свят, има все повече доказателства, че желанието и способността на Китай да помага на северната си съседка може да са ограничени. Пекин отказва да осъди нападението на Русия над Украйна, но иска да избегне въздействието на санкциите, които многократно е осъждал като неефективен начин за разрешаване на кризата, пише в свой анализ CNN.

"Китай не е страна в кризата [в Украйна] и не иска санкциите да засегнат Китай", заяви външният министър Уан И във вторник по време на телефонен разговор с испанския си колега.

А в сряда Пекин даде пълната си подкрепа за коментарите, направени по-рано тази седмица от посланика на Китай в Украйна. "Китай никога няма да нападне Украйна. Ще помагаме, особено икономически", заяви Фан Сиенжун, цитиран в прессъобщение на регионалното правителство в Лвов.

Опасенията, че китайските компании могат да бъдат подложени на санкции от страна на САЩ заради връзките с Русия, допринесоха за епична разпродажба на китайски акции през последните дни. Този срив беше преодолян в сряда, когато Пекин обеща, че ще провежда политики за стимулиране на свиващата се икономика и за поддържане на стабилността на финансовите пазари.

В понеделник американски служители заявиха пред CNN, че разполагат с информация, според която Китай е изразил готовност да предостави на Русия исканата военна и финансова помощ. Китай отхвърли тази информация като "дезинформация".

Анализатори твърдят, че Китай се опитва да постигне "деликатен баланс" между това да подкрепи Русия с реториката си, но без да разгневява допълнително Съединените щати.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК