Китай: Не сме страна в конфликта, не искаме санкциите срещу Русия да ни засегнат

Все повече се увеличават притесненията сред инвеститорите, че китайските компании ще бъдат застигнати от американски санкции

15.03.2022 | 16:16 Редактор: Жаклина Иванова
Китай: Не сме страна в конфликта, не искаме санкциите срещу Русия да ни засегнат

Китай иска да избегне това да бъде засегнат от американските санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна. Това заяви китайският външен министър Уан И - едно от най-категоричните изказвания за американските ограничения от Пекин, цитиран от Bloomberg.

"Китай не е страна в кризата, нито иска санкциите да я засегнат", каза Уан И в телефонен разговор със своя испански колега Хосе Мануел Албарес.

Все повече се увеличават притесненията сред инвеститорите, че китайските компании ще бъдат застигнати от американски санкции, след като представители на Вашингтон заявиха, че Русия е поискала военна и финансова помощ от Пекин.

САЩ са предупредили европейските си съюзници, че Москва е поискала въоръжени дронове в края на февруари, когато започна и инвазията в Украйна.

Пекин отхвърли в понеделник първоначалното съобщение за искането, определяйки го като дезинформация, а Москва отрече да е търсила помощ с довода, че разполага с достатъчно ресурси.

"САЩ неколкократно разпространиха злонамерена дезинформация срещу Китай по украинския въпрос, заяви китайското посолство в Лондон в отговор на запитване на Ройтерс, цитирано от БТА.

"Китай играе конструктивна роля в насърчаването на разговорите за постигане на мир", се допълва в изявление на ведомството.

САЩ многократно са предупреждавали Китай да не помага на Русия в евентуално заобикаляне на санкциите. По-рано миналата седмица американският министър на търговията Джина Раймъндо заяви, че засега няма доказателства китайски компании да планират да помагат на Москва.

Въпреки че Китай и Русия са съюзени срещу САЩ, Алиансът им се пропуква, откакто започна инвазията в Украйна. От Пекин изразиха притеснения за цивилни жертви, подкрепиха суверенитета на Украйна и засилиха дипломатическите усилия с европейските нации, призовавайки за мир.

От политическа гледна точка за китайския президент Си Дзинпин не е изгодно да има продължителен военен конфликт, който да пречи на работата на пазарите. Правителството му направи стабилността приоритет, а по-късно през годината предстои конгрес на партията – веднъж на пет години – на който се очаква Си да си гарантира безпрецедентен трети мандат.

Китай се нуждае и от добри отношения със САЩ и техните партньори, за да изпълни икономическите си цели, най-вече на фона на забавящия се растеж. САЩ и ЕС заедно формират над една трета от китайската търговия през 2020 г., спрямо 2,5% за Русия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Путин сгреши
преди 2 години
Дори и китайците не искат да се скарат с ЕС и САЩ.....Русия е в изолация. Жалко за руснаците, но...личните ми впечатления от разговори с много руснаци: Путин е велик, съветниците му са лоши.....Докато мислят така---уви, нека да страдат, но и ние с тях също ще страдаме! Сигнализирай за неуместен коментар