Pfizer/BioNTech искат разрешение за спешна допълнителна бустерна доза

Данни от Израел доказват, че допълнителен бустер на иРНК повишава имуногенността

17.03.2022 | 09:50 Редактор: Теодора Патронова
Pfizer/BioNTech искат разрешение за спешна допълнителна бустерна доза

Биотехнологичните компании Pfizer и BioNTech SE обявиха, че са подали заявление до Американската администрация по храните и лекарствата за разрешение за спешна употреба на допълнителна бустерна доза на възрастни на 65 и повече години, които са получили първоначална бустерна доза на някоя от разрешените или одобрени ваксини срещу Ковид-19. 

Заявлението се основава на реални данни от Израел, анализирани в периода, в който вариантът Омикрон циркулираше активно. Изведената информация доказва, че допълнителен бустер на иРНК повишава имуногенността и намалява процента на потвърдени Ковид инфекции и тежки заболявания.

Министерството на здравеопазването на Израел провежда клиничен анализ на над 1,1 милиона възрастни на 60 и повече години. Те не са били диагностицирани с преминала инфекция със SARS-CoV-2 и отговарят на условията за допълнителна (четвърта доза) бустер. 

Данните от анализа показват, че процентът на потвърдени инфекции е 2 пъти по-нисък и процентът на тежко заболяване е 4 пъти по-нисък сред лицата, които са получили допълнителна бустер доза от ваксината. Те я приложена най-малко четири месеца след първоначална бустер (трета) доза в сравнение с тези, които са получили само една бустер доза.

Четете повече по темата в puls.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК