Германия: Европа допусна грешка, че не позволи на Украйна да влезе в НАТО

"Трябва да признаем, че бяхме непоследователни в позицията си", каза германският министър на икономиката

14.03.2022 | 09:31 Редактор: Ваня Кузманова
Германия: Европа допусна грешка, че не позволи на Украйна да влезе в НАТО

Европа и НАТО допуснаха грешка по отношение на Украйна, като не ѝ позволиха да стане член на НАТО. Това заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек в интервю за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг (ФАЦ), цитиран от украинската агенция УНИАН.

"Беше грешка за Европа, за НАТО, за Запада да държи отворена врата за Украйна и в същото време да казва: не можете да отидете там. Това предизвиква недоволство. Украйна се чувстваше в капан между два огъня. От една страна, тя е насърчавана да работи за демокрация и свобода и да гледа към Запада, а от друга - не ѝ е позволено да се присъедини. Обещахме защита от Русия, но не искахме да виждаме Украйна като партньор на НАТО; осъдихме анексирането на Крим като нарушение на международното право, но построихме "Северен поток 2"; искахме Украйна да се защитава сама, а заедно с това и сигурността на Европа - но, моля, не с нашите оръжия. Трябва да признаем, че бяхме непоследователни в позицията си", каза Хабек, цитиран от БГНЕС.

Относно това дали войната в Украйна е можело да бъде предотвратена, Хабек посочи: "Ако сега погледнем назад, има много неща, които теоретично е можело да бъдат направени по различен начин. Всяко от тях би довело до различен сценарий

Във връзка с искането на Украйна за затваряне на небето министърът отбеляза: "Германия прави каквото може, но поради основателна причина се въздържа да стане участник във войната. Тогава бихме имаме друг сценарий, а НАТО и Русия ще бъдат във война".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


 


1
0 rate up comment rate down comment 1
Гост
преди 2 години
Тогава щеше да има 3 последна война Сигнализирай за неуместен коментар