Ожесточен ракетен обстрел в Украйна, 9 души загинаха край Лвов

Властите обявиха, че е атакуван влак за евакуация на бежанци в Донецка област

13.03.2022 | 13:50 Редактор: Искра Ангелова

За първи път ожесточен ракетен обстрел над Западна Украйна.  8 ракети удариха военна база край град Лвов в Западна Украйна, на едва 20 км от полската граница. Мишената е Международният център за поддържане на мира и сигурността в Яворов. 35 души са убити, а 134 са ранени.

"Регион Лвов беше обстрелван от руски ракети - по предварителни данни самолетите на нашествениците пристигнаха от Саратов. Противникът изстреля повече от 30 ракети", каза ръководителят на регионалната администрация в Лвов Максим Козицки.

Сирени за опасност огласиха и самия Лвов - спирката на стотици хиляди украински бежанци по пътя им към бягството. 

Въздушен удар е нанесен и по летището на друг град в Западна Украйна - Ивано-Франковск, на около 100 км от Лвов.

"Целта на врага е да сее паника и страх. Молитви за нашите войници и защитници, които сега спират врага. Тази неделна сутрин във Франковск започна с експлозии. Това е третият удар във Франковск", каза кметът на Ивано-Франковск Руслан Марцинков.

Боевете на север не спират. Руски въздушен удар разруши многоетажна жилищна сграда в Чернигов, има жертви. Киев е под реална обсада, а армията и доброволци се подготвят да защитават Киев улица по улица, твърдят от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски.

А властите твърдят, че Русия продължава да обстрелва "зелени коридори", през които трябва да се евакуират жени и деца. Вчера са сработили 9 от общо 12 предвидени "зелени коридори" за евакуация. Но не и този в Мариупол, където има трупове на убити по улиците.

"Над 10 хиляди души са евакуирани от района на Суми, както и повече от 4 хиляди от района на Киев. Хуманитарен конвой не е успял да напусне град Мариупол", заяви вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук.

Властите обявиха и че е атакуван влак за евакуация на бежанци в Донецка област. А Полша, която прие над 1 милион и 600 000 бежанци от Украйна, се опасява от използването на химическо оръжие.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК