Зеленски: Страната ми е бомбардирана 24 часа в денонощието

"Руснаците са под диктатура", каза украинката Леся Михайленко

13.03.2022 | 07:46 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Страната ми е бомбардирана 24 часа в денонощието

Няколко хиляди души се събраха днес на демонстрация във Флоренция в подкрепа на Украйна и против войната, започната от Русия на 24 февруари. Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към множеството чрез видеоконферентна връзка, предаде Франс прес.

Много от демонстрантите, събрали се пред базиликата "Санта Кроче" носеха знамената на мира и на Украйна.

"Страната ми е бомбардирана 24 часа в денонощието. На прицел са взимани училища, болници, жилищни райони и "дори църкви, даже площади" като този, на който сте се събрали", каза украинският президент, чието видеообръщение бе излъчвано на голям екран.

Флоренция и Киев са побратимени градове от 60-те години на миналия век. Тогава украинската столица изпраща на италианския град помощ след опустошително наводнение, отбелязва Ройтерс.

"Руснаците са под диктатура и не могат да разберат защо дойдоха, за да разрушат нашите градове и да убиват децата ни. Не мога да ги мразя, защото сме свързани от векове", каза украинката Леся Михайленко, която е родена в Донецк и сега работи за правна кантора във Флоренция.

Във Франция, няколкостотин демонстранти се събраха днес в Париж и още няколко града, сред които Лил и Рен, за да подкрепят Украйна и осъдят руската инвазия, съобщи още Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че преди седмица в протестите в страната са се включили над 40 хиляди души, 16 хиляди от които в столицата.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Ужас, напънаха ги яко. А мирното население, обикновените хора го отнесоха - загубиха всичко! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Гост
преди 2 години