Кристалина Георгиева: Руският фалит вече не е невероятно събитие

Според МВФ щетите от войната ще бъдат огромни

11.03.2022 | 10:31 Редактор: Теодора Патронова
Кристалина Георгиева: Руският фалит вече не е невероятно събитие

Международният валутен фонд се присъедини към нарастваща група, която предупреждава за риск Русия да не изпълни дълговите си задължения, тъй като нацията претърпява дълбока рецесия, причинена от санкции в отговор на нейната инвазия в Украйна.

Руският фалит вече не е "невероятно събитие“, каза управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. 

"Не че Русия няма пари, Русия не може да използва тези пари", посочи тя, добавяйки, че безпрецедентните санкции срещу нацията ще затруднят страната да конвертира резервните си активи в МВФ, известни като специални права на тираж, във валута.

Макар че е твърде рано да се определят количествено щетите от войната и разходите за възстановяване на Украйна и МВФ ще трябва да изчака края на битките, за да направи оценка, вече е ясно, че те ще бъдат огромни, изтъкна Георгиева.

Русия навлиза в "дълбока рецесия", като сривът на рублата води до повишаване на инфлацията и сериозно накърнява покупателната способност на руското население, поясни тя.

Войната ще има глобални последици, включително чрез по-високи цени на суровините като пшеница, царевица, метали и торове, и въздействие върху реалните доходи чрез инфлация, заяви още шефът на МВФ. Това е особено опасно за семейства, живеещи в бедност, за които храната и горивото са по-висок дял от разходите, добави Георгиева.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК