Ситуацията в Мариупол е критична, Лавров не се ангажира с прекратяване на огъня

"Москва не планира да напада други страни, не е нападнала и Украйна", заяви руският външен министър

10.03.2022 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

В 15-ия ден от войната в Украйна - без резултат приключи срещата в Турция между външните министри на Украйна и Русия. Дмитро Кулеба и Сергей Лавров разговаряха по-малко от час в Анталия в опит да постигнат споразумение за прекратяване на огъня.

Двамата не намериха допирни точки по основните въпроси. По думите на външния министър на Украйна - Русия е демонстрирала, че ще продължи инвазията си, докато Киев не изпълни исканията ѝ.

"Те търсят капитулация от страна на Украйна. Това не е, нещо което ще получат. Украйна е силна, Украйна се сражава", каза Дмитрий Кулеба.

Той подчерта, че ситуацията в град Мариупол е критична, но въпреки това руският външен министър Сергей Лавров не се е ангажирал с хуманитарен коридор там и с 24-часово прекратяване на огъня в цяла Украйна.

"Направих просто предложение на министър Лавров: "Сега мога да се обадя на украинските власти и да ви дам 100-процентови гаранции за сигурността на хуманитарните коридори". И го попитах: "Можете ли да направите същото?", а той не отговори", допълни Кулеба.

На отделна пресконференция - първият дипломат на Русия контрира, че прекратяване на огъня изобщо не е било обсъждано. Лавров отхвърли и обвиненията, че Русия е причинила смъртта на цивилни при ударите по болницата в Мариупол.

По думите му сградата е била база на въоръжени радикали от батальона "Азов" и в нея не е имало жени и деца.

"Не за първи път виждаме патетични вопли относно така наречените зверства, извършени от руските военни", подчерта Лавров.

Той заяви още, че Москва не планира да нападне други страни и не е нападнала Украйна.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК