Зеленски към Полша и САЩ: Не си прехвърляйте отговорността, изпратетe ни самолетите!

Мащабът на руската инвазия вече е максимален, заяви украинският президент

09.03.2022 | 20:01 Редактор: Здравко Черкезов
Зеленски към Полша и САЩ: Не си прехвърляйте отговорността, изпратетe ни самолетите!

Мащабът на руската инвазия в Украйна вече е максимален - руските военни навлизат навсякъде на територията на страната, но и защитата на украинския народ е максимална, коментира във видеообръщение украинският президент Володомир Зеленски, публикувано във Facebook. В него той призовава за национално обединение в защитата на Украйна.

"Врагът може да унищожи нашите домове, училища, църкви, Може да унищожи украинските предприятия, но никога няма да достигне до нашите души, до нашите сърца, умението да живеем свободни и да се бием смело", заяви той, цитиран от Investor.bg.

Зеленски коментира, че украинските военни превземат руска военна техника и я използват за защитата на страната. "Нима има нещо по-унизително - да бием врага със собственото му оръжие", реторично попита той и отново призова западните партньори да осигури обещаните самолети за охрана, защото в противен случай се превръщат в съучастници на Русия.

"На нас са ни нужни само часове, за да вземем решение да помогнем на приятели", заяви Зеленски и посочи, че Русия използва авиация, ракети и хеликоптери срещу цивилни граждани и срещу украинските градове и инфраструктура. "Това е огромна хуманитарна катастрофа", каза той.

Украинският президент благодари на Полша за готовността да даде свои самолети на Украйна и обясни, че има логистичен и технически проблем те да пристигнат в страната. "Има официално решение на Полша те да бъдат предадени (на Украйна - б.р.) през съответна база - американска база", каза той.

"Ние имахме потвърждение, чухме по медиите, че има споразумение между САЩ и Полша, но също чухме и че полското предложение не е прието", коментира по повод неяснотите относно решението на Полша да предостави своите МиГ-29 на Украйна.

"Ние сме във война! Нямаме време да следим медийните публикации, сигналите. Това не е пинг-понг - става въпрос за човешки животи. Решете този проблем! Не си прехвърляйте отговорността и ни изпратете самолетите", заяви той

Володимир Зеленски се обърна директно и към руските военни на руски език и ги призова "да се приберат". "Още има шанс да оцелеете", каза той и допълни, че украинците ще се борят за своята страна и ще отмъстят за всеки загинал.

"Не вярвайте на вашите командващи, които ви казват, че имате шанс в Украйна - нищо не ви чака тук, освен плен и гибел. Ще отнемете нашия живот, давайки вашия живот", допълни още украинският държавен глава, отбелязвайки 14-я ден на пълномащабната война в Украйна и терор над украинския народ.

От обръщението става ясно, че украинското разузнаване е прихванало разговори на командващите руските военни.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
jana
преди 2 години