ЕК предложи план за независимост на Европа от руски изкопаеми горива

Предлагат запълване на подземните хранилища за газ на 90%

08.03.2022 | 18:07 Редактор: Теодора Патронова
ЕК предложи план за независимост на Европа от руски изкопаеми горива

Във връзка с руското нахлуване в Украйна, Европейската комисия предложи план за независимост на Европа от руски изкопаеми горива доста по-рано от 2030 г., като се започне с газа.

В този план се очертават и редица мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за попълване на запасите от газ за следващата зима. От няколко месеца Европа е изправена пред по-високи цени на енергията, но сега несигурността по отношение на доставките изостря проблема. REPowerEU ще се стреми към диверсификация на доставките на газ, ускоряване на въвеждането на газ от възобновяеми източници и замяна на използването на газ за отопление и производство на електроенергия. Това може да намали търсенето на руски газ в ЕС с две трети до края на годината, съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Комисията възнамерява да представи до април законодателно предложение, с което да се изисква подземните хранилища за газ в целия ЕС да бъдат запълнени до поне 90% от капацитета им преди 1 октомври всяка година. Комисията продължава своето проучване на пазара на газ в отговор на опасенията относно потенциални нарушения на конкуренцията от страна на операторите, по-специално на "Газпром".

Постепенното премахване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия може да бъде направено доста преди 2030 г. За да бъде постигнато, Комисията предлага да се разработи планът REPowerEU, който да повиши устойчивостта на цялата енергийна система на ЕС.

Той ще се основава на два стълба: разнообразяване на доставките на газ посредством увеличен внос на втечнен природен газ (ВПГ) и тръбопроводен газ от неруски доставчици и чрез по-големи обеми на производство и внос на биометан и водород от възобновяеми източници; и по-бързото намаляване на използването на изкопаеми горива в нашите домове, сгради, промишленост и енергийна система чрез повишаване на енергийната ефективност, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и електрификацията и преодоляване на инфраструктурните затруднения.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК