Русия мобилизира армията си, Зеленски свиква украински войници от чужбина

Окупираният град Мариупол е без ток, вода и газ

08.03.2022 | 10:30 Редактор: Жаклина Иванова
Русия мобилизира армията си, Зеленски свиква украински войници от чужбина

Генералнтият щаб на украинската армия съобщи, че Русия концентрира свои войски и техника към Киев, Мариупол и Харков. Междувременно били мобилизирани вече всички войскови части, с които Русия атакува Украйна. Боеве се водят на различни места.

При въздушни нападения срещу украинския град Суми са били убити най-малко 10 цивилни граждани, сред които и деца, съобщават местните власти.

По думите на областния управител Дмитро Живицкий в самия център на Суми няколко сгради са били разрушени от бомбени попадения. Тези данни не могат да бъдат проверени от независим източник.

Мариупол - без ток, вода и газ

Положението в окупирания град Мариупол явно става все по-драматично. Градски съветник заяви, че "не е останала улица, сградите по която да не са разрушени или с разбити прозорци". В града нямало вече ток, вода и газ. Мариупол е в близост до т.нар. контактна линия, отделяща проруските сепаратисти от украинската армия в Донецк. Затова Мариупол играе важна стратегическа роля, пише DW.

Нов хуманитарен коридор?

Руският посланик в ООН Василий Небензя обяви пред Съвета за сигурност, че неговата страната предлага днес, 8 март, от 10:00 часа сутринта, ново примирие, с цел да бъдат отворени хуманитарни коридори за извеждане на гражданите от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол. Според руската страна тези коридори няма да водят само към Русия и Беларус, а щели да са отворени и в западна посока - към Украйна.

Украинският президент Зеленски обвини Русия за провала на предишната акция по извеждане на бежанците и заяви, че маршрутът, по който е трябвало на хората  в окупирания Мариупол да се доставят медикаменти и продоволствия, е бил миниран. Зеленски обвини Русия в цинизъм и заяви, че въпреки боевете в Киев няма намерение да напуска столицата: "Аз оставам тук, оставам в Киев и не се страхувам".

Зеленски свиква украински войници от чужбина

По данни от украинския парламент президентът Зеленски е призовал всички украински войници, които участват в чуждестранни мисии, да се завърнат обратно в страната, за да подсилят украинската армия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК