Скандално: Хуманитарните коридори в Украйна водят към Русия и Беларус

Дъжд от ракети в Николаев, има много загинали и ранени

07.03.2022 | 13:34 Редактор: Искра Ангелова

В 12-ия ден от войната в Украйна - нов опит за осигуряване на хуманитарни коридори в страната. Москва обяви няколко маршрута за евакуация – от Киев, Мариупол, Харков и Суми. Според Международния червен кръст обаче, някои от коридорите водят към Русия и Беларус. 

А преди очакваното затишие имаше поредна нощ на бомбардировки над няколко града. Има много загинали и ранени.

Десетки се наредиха на местата, откъдето тръгват автобусите за евакуация, взели със себе си само най-необходимите вещи. Опашките от чакащи се вият между отломките от разрушени сгради. Това е трети опит за напускане на размирните райони, след като два вече се провалиха след обстрел по пункт за преминаване на цивилни.

Министерството на отбраната на Русия обяви, че ще спре стрелбата в 10:00 часа местно време, за да позволи на цивилните да напуснат украинските градове Киев, Харков, Суми и Мариупол. В изявлението се казва още, че руските военни ще извършват непрекъснат контрол на евакуацията, включително с помощта на дронове.

Говорител на украинския президент пък определи това за неморално, заявявайки, че Русия се опитва да използва страданието на хората, за да създаде телевизионна картина. Според Международния червен кръст има два маршрута, като коридорът от Киев ще води до Беларус, а цивилните от Харков ще имат единствено коридор, който води до Русия. А коридорите от Мариупол и Суми ще водят до други украински градове и до Русия.

Бомбите в Харков и други градове не стихват. Най-малко осем души са загинали в резултат на руските бомбардировки на жилищни райони в града през последните 24 часа. Пламъци са обхванали са няколко сгради.

Южният град Николаев е бил ударен от множество ракети тази сутрин. Президентът Зеленски призовава отново за съпротивление.

"От 12 дни се защитаваме от настъплението. Никога не сме искали тази война. Никога не сме мечтали да убиваме, но трябва да прогоним врага от нашата земя и от живота си. Ние трябва да търпим всичко, което никой друг народ в Европа не е виждал от 80 години", апелира украинският президент.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК