Русия: Украйна разработва биологично оръжие с финансиране от САЩ

Документите се анализират от руски специалисти от войските за радиационна, химическа и биологична защита

06.03.2022 | 19:51 Редактор: Жаклина Иванова
Русия: Украйна разработва биологично оръжие с финансиране от САЩ

Руските военни разкриха в Украйна фактите за действаща военно-биологична програма, финансирана от Съединените щати. Това съобщи пред журналисти в неделя военният говорител генерал Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

"Бяха разкрити фактите за спешно прочистване от режима на Киев на следи от изпълнявана в Украйна военнобиологична програма, финансирана от Министерството на отбраната на САЩ", каза той.

Според генерала е получена информация от служители на украинските биологични лаборатории за спешното унищожаване на особено опасни патогени на 24 февруари: чума, антракс, туларемия, холера и други смъртоносни болести, информира БГНЕС.

Както отбеляза Конашенков, сега документите се анализират от руски специалисти от войските за радиационна, химическа и биологична защита.

"Получените документи потвърждават, че в украински биолаборатории, в непосредствена близост до територията на Русия, е извършено разработването на компоненти за биологично оръжие. В близко бъдеще ще представим резултатите от анализа на получените документи. Някои от тях, по-специално, инструкцията на Министерството на здравеопазването на Украйна за унищожаване на патогени и актове на унищожаване в биологичните лаборатории в Полтава и Харков, ние публикуваме в момента", изтъкна говорителят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Георги Димитров
преди 2 години
Интересно как Русия намира биологични оръжия във всяка държава, която иска да нападнеи от 1949-2020.Последните 3 държави, които Русия обвинява в притежание на биологично оръжие, преди да ги нападне, са Грузия (2008), Сирия (2016) и Украйна (2022).Пълното изследване с препратки към съответните руски медии е направено в следната статия: https://doi.org/10.1080/10736700.2021.1964755 Сигнализирай за неуместен коментар