Русия превзе ключовото пристанище на Мариупол

Това ще бъде важен повратен момент в инвазията на Русия в Украйна

05.03.2022 | 08:35 Редактор: Жаклина Иванова
Русия превзе ключовото пристанище на Мариупол

Стратегическото пристанище Мариупол в Източна Украйна е блокирано от руски военни след "безмилостни" атаки. Това каза кметът на града, цитиран от АФП.

"Засега търсим решения на хуманитарните проблеми и всички възможни начини да извадим Мариупол от блокадата", каза Вадим Бойченко в съобщение, публикувано около полунощ местно време в акаунта на кметството в Telegram.

"Нашият приоритет е да установим прекратяване на огъня, за да можем да възстановим жизненоважна инфраструктура и да създадем хуманитарен коридор за внасяне на храна и лекарства в града", продължи той.

Превземането от Москва на този град, с около 450 000 жители, разположен на брега на Азовско море, е важен повратен момент в инвазията на Русия в Украйна.

Това би позволило да се осъществи връзката между руските сили, идващи от анексирания Крим, които вече са превзели ключовите пристанища Бердянск и Херсон, и сепаратистки и руски войски в Донбас.

"В продължение на пет дни нашият роден град, нашето семейство от половин милион, е под безмилостна атака", написа той в събота сутринта, и призова за продължаваща съпротива, предаде БГНЕС.

Според него части на украинската армия, Националната гвардия, ултранационалистическия полк Азов, граничари и морска пехота са защитавали града.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
До кмета на Мариупол
преди 2 години
Вместо да обвиняваш Русия в "безмилостни" атаки, разкажи на хората кой е целта на руските войски в Мариупол. Нацистите от батальона Азов. Като избиваха цивилни граждани защото говорили на руски беше добре. Цели 8 години. Нещо май не ви изнася да информирате за тях. Който има желание, може да намери информация. Грамотни сте. "Киборгите" както те се наричат са попаднали в котел. Сега ще си платят за всички зверства над руснаците. Съдбата им ще бъде като на 6 та армия при Сталинград ! Сигнализирай за неуместен коментар