ООН призова за прекратяване на агресията и военните действия срещу деца в Украйна

Те са изложени на крайно насилие и изпитват страх и безпокойство

04.03.2022 | 21:44 Редактор: Ваня Кузманова
ООН призова за прекратяване на агресията и военните действия срещу деца в Украйна

Най-малко 19 деца са убити и 31 ранени във въоръжените конфликти по време на руската инвазия в Украйна през последните няколко дни. Днес Комитетът на ООН по правата на детето поиска Руската федерация незабавно да прекрати своята агресия и военни действия и да спазва задълженията си за защита на децата от физическо и психологическо насилие. Комисията излезе със следното изявление:

Децата в Украйна в момента са подложени на изключително страдание и травми. Те са убити и ранени. Те са отделени от семействата си. Домовете се разрушават. Обучението им е прекъснато. Има съобщения за атакувани училища, сиропиталища и болници. Ежедневието и рутините им са напълно разбити. В резултат на военното нападение срещу Украйна децата са изложени на крайно насилие и изпитват непоносими нива на страх и безпокойство.

Конвенцията за правата на детето затвърждава правата на децата на живот, оцеляване и развитие и целия набор от права на вода, храна, жилище, здраве, образование и свобода от всякакви форми на насилие. Децата имат право на грижа, помощ и закрила по всяко време. За съжаление историята многократно показва, че децата са сред най-засегнатите в ситуации на въоръжен конфликт.

Комисията по правата на детето е дълбоко обезпокоен от факта, че сериозни нарушения на правата на децата в Украйна се извършват от агресията на Руската федерация и военното нападение в Украйна в нарушение на Устава на Организацията на обединените нации. Според Службата на Върховния комисар по правата на човека между 4 часа сутринта на 24 февруари и полунощ на 3 март са регистрирани смъртта на най-малко 19 деца и нараняванията на 31 деца. Децата ще страдат от дълбоки, дълготрайни физически, психологически, емоционални и травматични поледици, пише БГНЕС. 

Информацията е от Медийната секция на Службата за човешки права на ООН.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК