Си Дзинпин: Китай подкрепя Русия и Украйна да разрешат въпроса чрез преговори

Пекин се придържа към предпазлива дипломатическа линия по отношение на кризата и отказва да я нарече "инвазия"

25.02.2022 | 15:13 Редактор: Жаклина Иванова
Си Дзинпин: Китай подкрепя Русия и Украйна да разрешат въпроса чрез преговори

Китайският президент Си Дзинпин подкрепя разрешаването на кризата в Украйна по пътя на преговорите. Това е заявил Си по време на проведен днес телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

В информацията, излъчена по държавната телевизия CCTV, китайският лидер посочи, че "ситуацията в Източна Украйна е претърпяла бързи промени... (и) Китай подкрепя Русия и Украйна да разрешат въпроса чрез преговори".

Руските сили започнаха пълномащабна инвазия в Украйна, като нанесоха въздушни удари и изпратиха войски дълбоко в страната.

Пекин се придържа към предпазлива дипломатическа линия по отношение на кризата и отказва да я нарече "инвазия" или да осъди действията на Москва, която е негов близък съюзник.

По време на разговора си с Путин Си заяви, че е важно "да се изостави манталитетът на Студената война, да се отдаде значение и да се зачитат разумните опасения за сигурността на всички страни и чрез преговори да се създаде балансиран, ефективен и устойчив европейски механизъм за сигурност".

Китайските медии посочват, че Путин е изложил причините за започването на "специалната военна операция" и е казал на Си, че НАТО и САЩ "отдавна пренебрегват основателните опасения на Русия за сигурността".

По време на разговора той е заявил също, че Русия е готова да проведе преговори на "високо равнище" с Украйна.

С изострянето на кризата Китай беше принуден да балансира между близките си връзки с Русия и големите си икономически интереси в Европа.

А подходът на Москва е в рязко противоречие с отдавна заявената външнополитическа позиция на Китай за ненамеса във вътрешните работи на други държави, предаде БГНЕС.

Си заяви, че Китай е "готов да работи с всички страни от международната общност за отстояване на обща, всеобхватна, кооперативна и устойчива концепция за сигурност и твърдо да защитава международната система, в основата на която стои ООН ", се казва в репортажа на CCTV.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК