Врата за преговори: Путин не е и в новия списък със санкционирани физически лица

Русия няма да бъде изключвана от междубанковата система за транзакции SWIFT

25.02.2022 | 13:42 Редактор: Теодора Патронова

Европейските лидери приеха пакет от нови санкции срещу Москва. Те обхващат финансовия сектор, енергетиката и транспорта, стоките с двойна употреба, както и визовата политика.

Засегнати са много големи руски компании и около 60-70 процента от банките. Сред санкциите няма да бъде изключването на Русия от междубанковата система за транзакции SWIFT, за което настояваха някои държави, но други като Германия и Италия  бяха против.

 

В новия списък от санкционирани физически лица не е Владимир Путин. Дипломатически източници обясняват - една от причините е оставена отворена врата за преговори.

"Путин се опитва да подчини приятелска европейска държава. Насила се опитва да преначертае картата на Европа", изтъкна председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Евролидерите възложиха на Европейската комисия да подготви и санкции срещу Беларус, както и мерки за извънредни ситуации, включително в областта на енергетиката.

А снощи френският президент Еманюел Макрон е разговарял по телефона с Владимир Путин. Макрон е поискал незабавно спиране на настъплението на Москва в Украйна. Разговорът е завършил без успех.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК