Какъв е икономическият ефект от военните действия в Украйна?

Инвеститорите ще продължават да търсят сигурни убежища като златото

24.02.2022 | 19:17 Редактор: Теодора Патронова

Шокова реакция след действията на Русия на световните пазари. Инвеститорите се застраховат срещу негативните последици от конфликта.

Русия е най-големият износител на природен газ и втори в света износител на суров петрол и това се отрази веднага на цените на суровината. Само за ден цената на природния газ скочи от 89 евро до 119 евро за 1000 кубически метра. На този фон акциите на компаниите "Газпром" и "Лукойл" изгубиха над 30 на сто то стойността си. Ръст има и при цените на петрола. Сортът Брент за първи път от 2014 насам прескочи 100 долара, американският лек суров петрол също бележи рекордни стойности. Цената на златото, което в несигурни времена е смятано за сигурна инвестиция също бележи ръст.

Руската рубла се срина с 10% за часове. Доларът обратно- расте с 0,5%. Еврото понижи стойността си с 0,8%, а биткойнът загуби 600 млрд. долара от стойността си. 

Русия е най-големият износител на природен газ, вторият по големина износител на петрол и заедно с Украйна осигурява 30 на сто общия износ на пшеница. Затова както основните суровини, така и храните на едро отбелязаха ръст в първите часове след руската инвазия в Украйна. На свой ред експертите очакват горивата у нас да поскъпне най-малко с 15 стотинки за литър заради увеличаващите се цени на петрола. Въпреки новите санкции от Европейския съюз, засега не се планира блокиране на достъпа на московските банки до мрежата SWIFT. Ако това обаче се случи, природният газ, който използваме, може да спре.

"България е в особено специфично положение, тъй като е на 100% зависима от руски доставки на природен газ. И би трябвало да се вземат спешни мерки за минимизиране на последствията - да се пълни хранилището в Чирен, защото в даден момент само от него можем да черпим, да се изготвят програми за икономии в цялата индустрии", коментира енергийният експерт Иван Хиновски.

Тогава ще се наложи България ще спре износа на ток, както заяви по-рано министър-председателят Кирил Петков.

"Ще паднат приходите на търговците и на енергетиката, но те неизбежно. Това количество енергетика можем да го ползваме за местно потребление, но не можем да заместим топлофикационните услуги с електроенергия", поясни Хиновски.

Оказва се, че Русия е подготвена за санкции и може това да не попречи на продължаване на военните действия.

"Те са предвидили доста напред ходовете и не виждам военни или икономически мерки, които биха могли да спрат тази инвазия в краткосрочен план. Путин има предимство точно в тези действия", изтъкна бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

А ако напрежението продължи, инвеститорите ще продължават да търсят сигурни убежища като златото. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК