НАТО задейства чл. 4, разполага войски на източния фланг

Брюксел готви най-тежките санкции, налагани някога от Общността

24.02.2022 | 17:43 Редактор: Теодора Патронова

За едва шести път в историята си, НАТО задейства член 4, с който страните членки могат да поискат спешни консултации при евентуална заплаха за тяхната "териториална цялост, политическа независимост или сигурност". С това се дават и правомощия на върховния главнокомандващ да извършва разполагане и преместване на сили на Алианса, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

За утре е насрочена извънредна виртуална среща на върха на съюзническите страни.

Светът остро осъди руската военна операция в Украйна. А Брюксел готви най-тежките санкции, налагани някога от Общността.

Засега е ясно, че НАТО ще разположи още повече военни на източния фланг.

"Разгръщаме допълнителни отбранителни сухопътни, морски и въздушни сили в източната част на Алианса. Повишихме готовността на нашите сили, за да реагират на всякакви непредвидени действия", обясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

А въпросният член 4 е бил използван едва шест пъти в цялата, вече почти 70-годишна история на НАТО. Той беше задействан пред 2014, когато Русия анексира Крим. А година по-късно Турция посочи написаното в него като основание заради сраженията с Ислямска държава на сирийско-турската граница.

Европейският съюз е категоричен, че новите санкции, след тези, влезли в сила от вчера ще подкопаят руската икономика.

"Ще замразим руските активи в ЕС и ще спрем достъпа на руските банки до европейския финансов пазар. Ще отслабим позицията на Русия в ключови области", подчерта председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Френският президент Еманюел Макрон нарече случващото се повратна точка в историята на Европа.

"Франция ще застане на страната на Украйна. Действията на Русия ще имат "трайни и дълбоки" последици за континента", изтъкна той.

А британският премиер Борис Джонсън пък коментира, че Путин е "избрал пътя на кръвопролитието и на унищожението с предприемането на тази непровокирана атака".

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди Путин, че руските военни действия могат да бъдат опустошителни за Украйна и трагични за Русия. Той започна с призив Путин да даде шанс на мира.

"Това е най-тъжният момент в моя мандат. Обръщам се към президента Путин и го призовавам от сърце да спре войските от офанзивата в Украйна и да има мир, защото твърде много хора вече загинаха. Този конфликт трябва да спре сега", заяви той.

Американският президент Джо Байдън в писмено изявление определи случващото се в Украйна като неоправдана атака от страна на руските военни сили.

Байдън е категоричен – действията на Русия са акт на агресия срещу глобалния мир. 

Турция осъди руската операция в Украйна, и макар Анкара продължава да смята и Украйна и Русия за приятелски държави, подкрепя борбата на Киев да запази териториалната цялост на страната.

А близкият партньор на Русия - Китай отказа да нарече действията на Русия срещу Украйна "инвазия" и призова всички страни да проявят сдържаност. Пекин посъветва гражданите си в Украйна да си останат вкъщи или да носят по себе си китайския флаг като предпазна мярка.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК