fallback

Световните лидери: Путин е отговорен за най-сериозната военна обстановка след ВСВ

Украйна призова за мигновени реакции след настъпленията на руските военни

24.02.2022 | 13:11 Автор: Жаклина Иванова

Светът остро осъди руската военна операция в Украйна. Лидерите са категорични - президентът Путин носи цялата отговорност за най-сериозната военна обстановка в Европа след Втората световна война.

Брюксел готви най-тежките санкции, налагани някога от Общността. Те ще засягат стратегически области от руската икономика, както и спиране на достъпа на Москва до ключови пазари и технологии.

Украйна призова светът да реагира мигновено след настъпленията на руските военни. ЕС излезе с позиция - ще държи Русия отговорна за неоправданата ѝ атака срещу Украйна.

"Путин върна войната в Европа. В тези мрачни часове Европейският съюз застава зад Украйна и нейния народ. Изправяме се пред безпрецедентен акт на агресия от руски лидер срещу суверенна и независима държава. Целта на Русия не е само Донбас, целта не е само Украйна, мишената е стабилността в Европа и целия международен мирен ред. Ние ще държим президента Путин отговорен за това", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Остра реакция дойде и от НАТО.

"Силно осъждам безразсъдната атака на Русия срещу Украйна, която излага на риск безброй цивилни животи. Това е тежко нарушение на международното право и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

А генералният секретар на ООН предупреди Путин, че руските военни действия могат не само да бъдат опустошителни за Украйна и трагични за Русия, но и с въздействие, което дори не може да се предвиди по отношение на последствията за глобалната икономика.

"Това е най-тъжният момент в моя мандат. Обръщам се към президента Путин и го призовавам от сърце да спре войските от офанзивата в Украйна и да има мир, защото твърде много хора вече загинаха. Този конфликт трябва да спре сега", посочи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Американският президент Джо Байдън определи случващото се в Украйна като неоправдана атака от страна на руските военни сили.

"Президентът Путин избра преднамерена война, която ще донесе катастрофални загуби на живот и човешки страдания. Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе, а Съединените щати и техните съюзници и партньори ще отговорят по единен и решителен начин. Светът ще търси отговорност от Русия", подчерта Байдън.

Американският президент е категоричен - случилото се е акт на агресия срещу глобалния мир.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback