САЩ алармират ООН: Русия има списък с украинци, които да бъдат убити

Вашингтон предупреждава, че руските сили може да използват смъртоносни мерки за разпръскване на мирни протести

21.02.2022 | 11:10 Редактор: Елеонора Танева
САЩ алармират ООН: Русия има списък с украинци, които да бъдат убити

Русия има списъци на украинци, "които да бъдат убити или изпратени в лагери" в случай на инвазия. Това пише в писмо на САЩ, изпратено до ръководителя на ООН по правата на човека и получено от АФП в неделя.

В писмото се казва, че Съединените щати са "дълбоко обезпокоени" и предупреждават за потенциална "катастрофа в областта на човешките права". То е изпратено в момент, когато Вашингтон предупреждава за предстоящо нахлуване на руски войски, масирани в близост до украинската граница.

"Разполагаме и с достоверна информация, че руските сили вероятно ще използват смъртоносни мерки за разпръскване на мирни протести или за противодействие по друг начин на мирни прояви на предполагаема съпротива от страна на цивилното население", се казва в посланието, адресирано до върховния комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет.

В нотата, подписана от Батшеба Нел Крокър, посланик на САЩ в ООН в Женева, се предупреждава, че руската инвазия в Украйна може да доведе до злоупотреби като отвличания или изтезания и да бъде насочена срещу политически дисиденти, религиозни и етнически малцинства, информира БГНЕС.

По оценки на САЩ и западните съюзници, през последните седмици Русия е разположила над 150 000 войници в близост до границите на Украйна. Москва отрича да планира да нападне съседката си. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Всичко е изфабрикувано от САЩ Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Явно Путин им го е дал да го разгледат... ;р Сигнализирай за неуместен коментар