Столтенберг: Не е късно Русия да промени курса си, спрете да се подготвяте за война

Продължава евакуацията от Луганска и Донецка област

19.02.2022 | 18:56 Редактор: Теодора Патронова

Украински войник е първата жертва на конфликта в Източната част на страната. А тази нощ експлозия унищожи част от трасето на ключов газопровод в Луганск. Американският президент Джо Байдън обяви, че е убеден, че Владимир Путин е решил да нахлуе в Украйна в следващите дни. Участниците в мюнхенската конференция по сигурността призоваха Москва за сдържаност. 

В източните района на Украйна наредиха военна мобилизация. В ранните часове на деня силен взрив събуди жителите на Луганск. Експлозия е унищожила част от трасето на газопровода "Дружба". Той е част от мрежа, която снабдява Германия, Чехия, Словакия, Полша и Беларус. Западните държави обвиняват Русия, че се опитва да организира фалшива криза в отцепилите се източни региони на Украйна, за да си намери претекст да започне офанзива.

Продължава евакуацията от Луганска и Донецка област. Според руски медии десетки автобуси, пълни предимно с жени, деца и възрастни вече са пристигнали в Ростовска област.

На мюнхенската конференция по сигурността генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Русия да спре да се подготвя за нападение срещу Украйна или да си понесе суровите последствия.

"Въпреки твърденията на Москва, досега не сме виждали признаци на оттегляне или деескалация. Напротив, натрупването на руски войски продължава. Призоваваме Русия да направи това, което казва, и да изтегли силите си от границите на Украйна. Все още не е късно Русия да промени курса си. Спрете да се подготвяте за война. И започнете да работите за мирно решение", подчерта той.

"Руска атака срещу Украйна би била сериозна грешка с голяма политическа, икономическа и геостратегическа цена", изтъкна канцелърт на Германия Олаф Шолц.

А американският президент Джо Байдън направи извънредно обръщение снощи, в което заяви, че е убеден, че Путин е взел решение да нападне Украйна.

"Смятаме, че руските сили ще атакуват украинската столица Киев - град с над 2,8 милиона невинни жители. Ако Русия продължи с този план, г-н Путин ще е отговорен за катастрофална и ненужна война. Убеден съм, че той е взел решение", каза той.

Русия все още може да избере дипломацията, допълни Байдън.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Мъдю Ташев
преди 2 години
Нали все си много ербап, ха сега да те видим натовски чер-вей, на вашите натовскио-понеделски войски, най-вече трябва да осигурите памперси, че големо дри скане ще падне! Сигнализирай за неуместен коментар