Започна ли се? Украйна съобщи за убит войник при обстрел на сепаратистите

Мъжете на възраст от 18 до 55 години вече няма да имат право да Луганска област

19.02.2022 | 12:44 Редактор: Искра Ангелова
Започна ли се? Украйна съобщи за убит войник при обстрел на сепаратистите

Сепаратистките и правителствените сили в Украйна продължават и днес да си разменят днес обвинения - бунтовниците в Донецка област заявиха, че няколко десетки снаряда са били изстреляни по тяхната територия, а украинската армия съобщи за 19 нарушения на примирието, предаде ДПА.

ДПА отбеляза, че тази информация не може да бъде проверена.

Първоначално не беше известно дали има жертви при новите нападения. Впоследствие украинските власти съобщиха за един убит войник в резултат на обстрел от страна на сепаратистите, посочват Ройтерс и Франс прес.

В петък силите на Киев съобщиха за 66 нарушения на примирието от страна на сепаратистите, посочва Ройтерс.

Ръководителят на сепаратистите в  Донецка област Денис Пушилин призова за "обща мобилизация" на резервистите, след като подписа указ за това.

"Обръщам се към всички мъже от републиката, които могат да държат оръжие в ръцете си, да се изправят в защита на семействата си, на децата си, на жените си, на майките си", призова той тази сутрин в канала си в Телеграм.

Подобен призив имаше и в съседната Луганска област. Мъжете на възраст от 18 до 55 години вече няма да имат право да напускат областта.

По-рано Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заговори за значително увеличаване на нарушенията на примирието.  

Според донецките сепаратисти при обстрела е бил повреден водопровод.

Междувременно продължава евакуацията от градове и села в Луганска и Донецка област. По данни на донецките сепаратисти от ранните часове на днешния ден повече от 7000 души вече са били изведени на безопасно място, включително 2400 деца, информира БТА.

За тези хора са подготвени приюти в южната руска област Ростов.

Вчера лидерите на сепаратистите призоваха хората да бягат, като обосноваха призива си със заплахата от нападение от страна на украинските правителствени войски. 

Украинските военни заявиха, че не планират офанзива срещу сепаратистките райони.

Инцидентите между воюващите страни са по линията на съприкосновение, разделяща правителствените войски от силите на сепаратистите, обозначена от Минските споразумения за прекратяване на огъня, договорени през 2015 г. Напрежението рязко нарасна тази седмица, като Киев обвинява сепаратистите в провокации.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf1
преди 2 години
Недопустимо е да се случва, не може да няма друг начин! Сигнализирай за неуместен коментар