Напрежението ескалира: Зеленски напада Донецк, сепаратистите се евакуират

Всички цивилни граждани да избягат в Русия, нареди ръководителят на ДНР Денис Пушилин

18.02.2022 | 15:47 Редактор: Здравко Черкезов
Напрежението ескалира: Зеленски напада Донецк, сепаратистите се евакуират

Властите на украинската Донецка народна република (ДНР) наредиха масова евакуация на населението към Русия поради опасността от военни действия от страна на Украйна, съобщи ръководителят на републиката Денис Пушилин.

Той заяви, че Зеленски планира да нареди настъпление в Донбас в близко бъдеще.

"Украинският президент Володимир Зеленски скоро ще заповяда на военните да преминат в настъпление и да изпълнят плана за нахлуване на територията на Донецката и Луганската народни републики", заяви ръководителят на ДНР в извънредно обръщение към жителите на републиката, публикувано на неговия уебсайт.

"При обстрел на населени места на ДНР от украинска страна може да бъдат застрашени животът и здравето на гражданите на републиката. Затова от днес, 18 февруари, е организирано масово централизирано напускане на населението към Руската федерация. Жените, децата и възрастните хора трябва да бъдат евакуирани на първо място", каза ръководителят на самопровъзгласилата се ДНР, цитиран от БГНЕС.

"Всички цивилни граждани трябва да избягат от контролирания от бунтовниците Донецки регион в Русия", подчерта Пушилин.

Ръководителят на ДНР заяви, че е постигнал споразумение с руското ръководство за настаняване на граждани на републиката в Ростовска област.

"Съгласно споразумението с ръководството на Руската федерация, в Ростовска област са подготвени места за приемане и настаняване на наши граждани. На евакуираните ще бъде предоставено всичко необходимо. Създадени са всички условия за бързо преминаване през контролно-пропускателните пунктове", каза той във видеообръщението.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК