Украйна: 150 хил. руски войници са на границата, няма да нападаме Донбас или Крим

Страната е получила над 2000 тона оръжия от чуждестранни партньори

18.02.2022 | 12:40 Редактор: Жаклина Иванова
Украйна: 150 хил. руски войници са на границата, няма да нападаме Донбас или Крим

Министърът на отбраната на Украйна заяви, че броят на руските войски около бившата съветска република е достигнал 149 000 души.

"Наблюдаваме подразделенията на руските войски, които наброяват 129 000 души. А събрана заедно с военноморските и въздушните компоненти, тази цифра достига 149 000", отбеляза пред парламента Олексий Резников.

Той коментира също, че Украйна "няма намерение да атакува сепаратисткия изток или Крим".

"Още веднъж подчертавам: Украйна засилва отбраната си, но нямаме намерение да преминаваме в настъпление срещу Донбас или Крим. Ще действаме политически и дипломатически, защото нашите граждани са там и няма да ги излагаме на опасност", каза министърът.

"Украинската армия е готова за всякакви отбранителни действия", добави той.

По-рано главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний също увери, че Киев не се готви за военна операция в Крим или Донбас. На свой ред секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов изтъкна, че за Киев въпросът за Крим не е решен и подчерта, че украинската страна ще направи всичко, "за да се върне Крим и Донбас у дома".

В същото време, според Данилов, военният сценарий за връщане на полуострова е невъзможен. В четвъртък Украйна регистрира "необичаен" брой обстрели на свои позиции в Донбас.

"Вчера бяха регистрирани необичаен брой събития, които се различават значително от случващото се от началото на годината. А нашата задача е да укротим тази аномалия, за да не се превърне в повод за ескалация", посочи Резников, цитиран от БГНЕС.

Според него от 1 януари до 16 февруари по линията на съприкосновение в Донецка и Луганска област от страна на Донбас са били обстрелвани 107 украински военни позиции, или от две до пет нарушения на прекратяването на огъня на ден.

А само в четвъртък е имало 60 обстрела, от които 43 "от забранени оръжия почти по цялата линия на съприкосновение". Общо огънят е бил насочен към около 30 населени места, повредени са повече от десет къщи, няколко души са били ранени, твърди министърът.

Резников също така заяви, че Украйна вече е получила над 2000 тона оръжия от чуждестранни партньори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години