Унгарците не искат да напускат ЕС, но Орбан е на друго мнение?

Унгарският премиер обича да повтаря, че е политик, който говори в прав текст и не крие мнението си

17.02.2022 | 22:03 Редактор: Жаклина Иванова
Унгарците не искат да напускат ЕС, но Орбан е на друго мнение?

Унгарският премиер Виктор Орбан обича да повтаря, че е политик, който говори в прав текст и не крие мнението си - нито пред своите европейски партньори, нито пред вътрешнополитическите си противници. Но има редица парливи теми, по които унгарският премиер отдавна се изказва твърде общо. А с това поражда и редица спекулации сред обществеността.

Възможно ли е Унгария да последва примера на Великобритания?

Най-важната сред тези теми със сигурност е за т.нар. Укзит (съчетание от Унгария и екзит) – с други думи дали Унгария иска да остане в Общността или се стреми да я напусне, следвайки пътя на Великобритания. Орбан настървено критикува Европейския съюз, представяйки го за враг, какъвто на времето е бил и Съветският съюз, окупирал Унгария. Но пък от друга страна не спира да повтаря, че Унгария има своето място в ЕС. Какво иска Орбан всъщност? Сериозно ли мисли за Укзит? Ако ли не - какво цели със своите антиевропейски тиради?

Тези въпроси станаха отново актуални миналата събота (12.02.22), когато премиерът на Унгария държа своята традиционна годишна реч в Будапеща. В нея той оцени изминалата година и очерта перспективите пред новия политически сезон. Този път речта на Орбан съвпадна с горещата фаза на политическата кампания - на 3 април в Унгария ще се проведат парламентарни избори, които се определят от мнозина като едни от най-важните за страната в последните две десетилетия, пише DW.

На фона на предишни изказвания на Орбан за европейската политика, този път думите му прозвучаха доста цивилизовано, макар и да не се мина без обичайните абсурдни инсинуации. Например как ЕС искал да наложи на Унгария семеен модел "в цветовете на дъгата", или че водел "съдебен джихад" срещу нея.

Орбан сухо заключи, че Будапеща и Брюксел мислят по различен начин по отношение на нацията, бъдещето, традициите и глобализацията. И все пак заяви: "Ние от своя страна искаме да запазим единството в Европейския съюз". След което отправи "апел за толерантност към Брюксел" - добре било двете страни да проявяват уважение и взаимно да се оставят на мира. Орбан не каза какви ще са последствията, ако този призив не бъде последван, но плашилото за Укзит продължава да витае из пространството.

Унгарците не искат да напускат ЕС

Унгарският премиер не за първи път намеква за възможността страната да напусне ЕС. По време на дебатите около Brexit през 2016 година, той заяви, че "очевидно има и живот извън Европейския съюз". Някои от сподвижниците на Орбан бяха далеч по-категорични. Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер заяви през юли 2021 година, че на референдум за членството на Унгария в ЕС днес със сигурност би гласувал с "не".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК