Фон дер Лайен: ЕС е подготвен за частично прекъсване на доставките на руски газ

Напрежението между Украйна и Русия върна страховете от газова криза в Европа

16.02.2022 | 12:52 Редактор: Жаклина Иванова
Фон дер Лайен: ЕС е подготвен за частично прекъсване на доставките на руски газ

ЕС е подготвен за частично прекъсване на доставките на руски природен газ, коментира председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

Напрежението между Украйна и Русия върна страховете от газова криза в Европа и накара европейските институции да прегледат плановете за алтернативни доставки.

"Нашите модели показват, че при частично прекъсване или намаляване на доставките на газ от "Газпром", сме малко по-сигурни", посочи Фон дер Лайен пред журналисти в Страсбург.

Председателят на ЕК припомни за поредица от срещи на европейски представители със САЩ, Катар, Египет, Азербайджан, Нигерия и Южна Корея, част от които са водещи износители на втечнен газ. Азербайджан е алтернативен доставчик на тръбен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), минаващ през територията на Гърция.

Заплахата от спирането на руския природен газ се смекчава и от факта, че Европа е на прага на пролетта, тоест отминава пиковото потребление на суровината. В същото време запасите от газ са минимални - газохранилищата на континента са запълнени до 34% от капацитета си.

През последните години ЕС изгради добра енергийна мрежа, подпомагайки обмена на енергия между страните от общността, припомни още Урсула фон дер Лайен.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
двуличие
преди 2 години
"През последните години ЕС изгради добра енергийна мрежа, подпомагайки обмена на енергия между страните от общността, припомни още Урсула фон дер Лайен." - Което докара невероятните сметки в страни като България! Сигнализирай за неуместен коментар