Дипломацията победи? Русия изтегля войските си, няма да нахлува в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц се среща с руския президент Владимир Путин

15.02.2022 | 13:53 Редактор: Здравко Черкезов

Дипломатическите совалки в опит да се намери решение за потушаване на напрежението по границата на Украйна продължават. Днес германският канцлер Олаф Шолц се среща с руския президент Владимир Путин. А руският пратеник в Европейския съюз е категоричен – Москва няма да нахлуе в Украйна, ако не бъде провокирана. В същото време се наблюдава изтегляне на част от руските войници.   

След срещата с Олаф Шолц украинският президент Володимир Зеленски е обещал да започне обсъждане на законите за политическата част на Минските споразумения. Украинският държавен глава заяви, че Русия използва газопровода "Северен поток 2" като геополитическо оръжие.

"Имаме определени разногласия в нашите оценки за енергийната връзка Русия-Германия. Ние ясно разбираме, че това е геополитическо оръжие", каза Зеленски.

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че ще намери начин да прекрати проекта, ако Русия нахлуе в Украйна. А Олаф Шолц без да назовава името - "Северен поток 2", заяви, че никой не трябва да се съмнява в решимостта и готовността на Берлин да накаже Русия, в случай на инвазия.
 
"Ще действаме тогава и те ще бъдат много мащабни мерки, които ще окажат значително влияние върху възможностите за икономическо развитие на Русия", каза Шолц.

Русия заяви, че няма да нахлуят в Украйна, ако не бъдат провокирани.

"Няма да нахлуем в Украйна, ако не бъдем провокирани да го направим. Ако украинците започнат нападение срещу Русия, не бива да се учудвате, ако ние контраатакуваме. Или ако започнат откровено да убиват руски граждани - в Донбас или където и да било", написа Владимир Чижов в социалните мрежи.

На видеоклипове в социалните мрежи от близките дни се вижда допълнително струпване на руски сили близо до украинската граница.  На някои се вижда конвой, който се движи близо до Белгород в Западна Русия, точно отвъд границата на големия украински град Харков. А официален представител на Министерството на отбраната на Руската федерация днес заяви, че Москва изтегля част от войниците от границата с Украйна. И изтъква като причина това, че някои части от западните и южните области вече са приключили ученията. 

Експертът по сигурността проф. Николай Радулов коментира, че може да се очакват локални военни действия в Украйна, но едва ли ще се стигне до генерален конфликт. 

"Виждате колко много оръжия бяха доставени в Украйна през последния месец. Това ще е спирачка за развитието на една военна вакханалия", смята проф. Радулов.

Според него, макар и косвено, България ще бъде засегната от военен конфликт. 

"Рисковете са свързани с това, че кризата в Украйна може да доведе до реакции на Русия, свързани с енергетиката. Ние сме като скачен съд с доставките на Русия за Европа. Другата опасност е свързана с риска наши въоръжени формирования да бъдат вкарани в някакъв вид участие в конфликта, което среща съпротива в страната ни", посочи експертът по национална сигурност.

Проф. Радулов очерта като основен проблем пред българските въоръжени сили фактът, че страната ни няма кадрова и технологична възможност да участва наравно с другите страни членки на НАТО. И прогнозира, че кризата ще се реши по военно дипломатичен път.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК