Руското МО: Наши военни се изтеглят от райони до границата с Украйна

Снимки от сателити обаче показват повишено ниво на руска военна активност

15.02.2022 | 11:37 Редактор: Елеонора Танева
Руското МО: Наши военни се изтеглят от райони до границата с Украйна

Руското министерство на отбраната заяви днес, че някои войскови части в руски военни окръзи, намиращи се в съседство с Украйна, се връщат в поделенията си след края на учения, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс. Този ход може да намали напрежението между Русия и Запада, след като струпването на руски войски до украинските граници породи опасения от възможно нахлуване, отбелязва Ройтерс.

Руското министерство на отбраната каза, че на различни места в страната продължават да се провеждат големи учения, но някои подразделения от южните и западните военни окръзи са приключили своите упражнения и са започнали да се прибират в базите си.

На нови снимки, направени от сателити, обаче се вижда повишено ниво на руска военна активност на няколко места близо до Украйна, предаде още Ройтерс, позовавайки се на съобщение на частната компания, заснела изображенията.

Русия е струпала сериозни сили северно, източно и южно от Украйна. Тя многократно отрече, че възнамерява да нахлуе в Украйна, но провежда големи военни учения в Беларус, информира БТА.

Базираната в САЩ компания "Максар текнолъджис", която следи струпването на руските сили от седмици, съобщи днес, че снимките от неделя и вчера показват значителна нова дейност в Беларус, анексирания Крим и Западна Русия. Тази информация не е потвърдена пред Ройтерс от независими източници.

"Максар" посочи, че Русия е разположила на предни позиции нови военни части, щурмови хеликоптери и самолети, както и изтребители-бомбардировачи. На снимките се вижда и как множество сухопътни войскови формирования от вече съществуващи гарнизони се присъединяват към военен конвой заедно с други бойни подразделения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години