Украйна даде 48 часа на Русия да обясни военната си дейност по границата

Ако това не се случи - Киев ще поиска свикване на извънредна среща

11.02.2022 | 21:57 Редактор: Искра Ангелова
Украйна даде 48 часа на Русия да обясни военната си дейност по границата

Украйна е изпратила до Русия запитване, в което настоява в рамките на 48 часа да получи подробни разяснения относно "военната си дейност" в районите в непосредствена близост до територията на Украйна, включително в Крим. Това заяви днес украинският външен министър Дмитрий Кулеба, като уточни, че Киев прилага механизма за намаляване на опасността, съгласно Виенския документ от 2011 г.

"Ние официално приложихме механизма за смекчаване на опасността в съответствие с раздел III от Виенския документ и поискахме от Руската федерация да предостави подробни разяснения относно военните дейности в райони, съседни на територията на Украйна и във временно окупирания Крим", написа Кулеба в пост в Twitter, цитирана от БГНЕС.

Русия има на разположение 48 часа да отговори. Ако не бъде получен такъв отговор или той съдържа недостатъчна или ненадеждна информация, Украйна ще се обърне към Русия и към други държави - участнички във Виенския документ за свикване на извънредна среща, на която Русия трябва да предостави подробни обяснения, уточни министърът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК