Блинкен: Русия струпва още войски и може да нахлуе по всяко време

"Продължаваме да виждаме много тревожни признаци на руска ескалация", заяви държавният секретар на САЩ

11.02.2022 | 12:12 Редактор: Жаклина Иванова
Блинкен: Русия струпва още войски и може да нахлуе по всяко време

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Русия струпва още повече войски по границата с Украйна. Той предупреди, че инвазията може да бъде извършена по всяко време, включително по време на Зимните олимпийски игри, които приключват на 20 февруари.

"Намираме се в ситуация, в която инвазията може да започне по всяко време, като това включва и Олимпийските игри", изтъкна Блинкен, отхвърляйки предположенията, че Москва ще изчака до края на Игрите в Пекин, за да не изложи на риск своя съюзник Китай.

"Продължаваме да виждаме много тревожни признаци на руска ескалация", заяви държавният секретар на САЩ след среща с колегите си от Австралия, Индия, Япония и САЩ в Мелбърн.

Блинкен настоя, че Съединените щати категорично биха предпочели да разрешат различията с Русия чрез дипломация. "Положихме всички възможни усилия да ангажираме Русия", посочи той.

"Но в същото време бяхме много ясни в изграждането на възпираща сила и отбрана и ясно показахме на Русия, че ако избере пътя на нова агресия, ще се сблъска с огромни последствия", подчерта Блинкен.

Коментарите му идват в момент, в който президентът Джо Байдън призова американците в Украйна незабавно да напуснат страната - още един силен публичен сигнал, че войната може би наближава, предаде БГНЕС.

"Имаме работа с една от най-големите армии в света. Това е много различна ситуация и нещата могат бързо да се объркат", завърши той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК