Русия и Беларус май се готвят за война, НАТО с бойни групи в Черно море

Лавров: Русия е тази, която е под заплаха

10.02.2022 | 18:58 Редактор: Тодор Петров

Високо остава напрежението по границите на Украйна. Русия и Беларус започнаха 10-дневно съвместно учение на беларуска територия в близост до границата с Украйна. 

То съвпада и с пристигането на руски военни кораби в Черно море за учения край южното крайбрежие на Украйна. Мащабното разгръщане на силите породи опасения, че Москва може да използва маневрите като прикритие на подготовка за нападение. 

Британският премиер Борис Джонсън описа ситуацията в Европа като най-голямата криза в областта на сигурността от десетилетия насам. 

"Залогът е много висок. Намираме се в много опасен момент", алармира той.

Генералният секретар на НАТО изрази надежда за дипломатическо решаване на кризата, но въпреки това Алиансът обмисля дългосрочно присъствие на бойни групи в района на Черно море.

"В момента проучваме възможността за дългосрочно присъствие в югоизточната част на Алианса. Вече имаме бойни групи в Балтийските държави и Полша. Проучваме възможността за разполагане на подобни групи в района на Черно море в Румъния", заяви Йенс Столтенберг.

Съединените щати също увеличават военното си присъствие в Европа. Пентагонът потвърди, че изпраща допълнителни войници в Полша и Румъния. А от Москва външният министър Сергей Лавров отново категорично отхвърли твърденията, че Русия планира инвазия. 

"Ние не се опитваме да заплашим никого. Вижте публичните ни изявления - там няма нито една заплаха. Русия е тази, която е под заплаха", настоя той. 

Коментарът на Лавров дойде след срещата му с британския външен министър, който заяви, че Русия трябва да премести войските си от украинската граница, ако има сериозни намерения да използва дипломацията за разрешаване на кризата.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Големите си играят техните игри, а ние мишките дето нямаме нито стратези, нито свестни анализатори се водим по медийните пропаганди. Имам лошо усещане, че даже на най-високо ниво у нас се информират за международната обстановка от новинте, та какво остава за нас обикновените граждани да разберем истината. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Шеф Барутник
преди 2 години
Май или може би юни, ще видим. А сготвеното ще го ручат ХмареканСите. Сигнализирай за неуместен коментар