НАТО търси дипломатически път напред чрез нови преговори с Русия

Столтенберг обясни, че Алиансът е предложил взаимни информации за учения и ядрена политика

10.02.2022 | 17:07 Редактор: Теодора Патронова
НАТО търси дипломатически път напред чрез нови преговори с Русия

НАТО покани Русия за нов кръг от преговори, за да "намери дипломатически път напред", каза генералният секретар на Алианса, цитиран от "Анадолската агенция".

"Тази сутрин изпратих писмо до външния министър Сергей Лавров, като повторих поканата си към Русия да продължим диалога си в серия от срещи в Съвета НАТО - Русия за намиране на дипломатически път напред", каза Йенс Столтенберг в рамките на съвместна пресконференция с британския премиер Борис Джонсън след срещата им.

Той потвърди готовността на НАТО да разгледа руските опасения и да обсъди европейската сигурност, но подчерта, че НАТО няма да направи компромис с основните си принципи. Столтенберг обясни, че НАТО е предложило взаимни информации за учения и ядрена политика, начини за повишаване на прозрачността и намаляване на рисковете във военните дейности и работа за намаляване на космическите и киберзаплахите. И предупреди, че европейската сигурност е изправена пред "опасен момент", тъй като "броят на руските сили нараства".

"Времето за предупреждение за евентуална атака намалява“, каза той, обяснявайки, че освен 100 000 войници, струпани с възможности във и около Украйна, Русия е разположила най-големите сили в Беларус след края на Студената война, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК