Климат на страх и безнаказаност: 90% от убийствата в Мексико остават неразкрити

Престъпните мрежи са инфилтрирали властта и прокуратурата

11.02.2022 | 10:01 Редактор: Жаклина Иванова
Климат на страх и безнаказаност: 90% от убийствата в Мексико остават неразкрити

Повечето случаи на убийства в Мексико остават неразкрити, защото престъпните мрежи са инфилтрирали властта и прокуратурата. Това поражда безнаказаност и климат на страх сред хората. Много от жертвите са журналисти.

Роберто Толедо получавал смъртни заплахи месеци наред. Дори бил приет в специална програма за защита на журналисти. Въпреки това не остава жив. Застрелян е на 31 януари, докато отивал на интервю.

На 10 януари Хосе Луис Гамбоа Аренас, създател на новинарски блог във Веракрус, също бе убит. Точно седмица преди това подобна трагична съдба сполетя и фотожурналиста Маргарито Мартинес. А пет дни по-късно нейната колежка Лорден Малдонадо стана четвъртият журналист в Мексико, загубил живота си само от началото на тази година досега.

От години Мексико е най-опасната държава за журналисти, според класацията на "Репортери без граници". В Мексико проблем не е само превенцията, но и делът на разкритите престъпления. Според държавния секретар Енсинас, от декември 2018 година, когато Лопес Обрадор встъпи в длъжност, 90% от убийствата на журналисти и правозащитници са останали ненаказани.

Безнаказаността за престъпниците в Мексико е структурен проблем от десетилетия, казват експерти. В индекса за наличие на правови принципи на World Justice Project за 2021 година Мексико се нарежда на 113 място от общо 139 страни. В Латинска Америка на по-ниска позиция са само Хондурас, Боливия, Никарагуа, Венецуела и Хаити.

Повечето досегашни опити за реформи бяха забавени и разводнени. Някои мерки - като въвеждането на независима главна прокуратура - бяха директно саботирани от президента.

"Отделните реформи, колкото и добре да са замислени, не могат да коригират проблемите в системата", предупреждава пред DW Химена Угарте от Мексиканския институт за човешки права и демокрация. Тя вижда два принципни проблема в наказателното преследване.

"Местните прокуратури, където повечето случаи на убийства потъват, не са обучени за специализирани разследвания на организираната престъпност", казва Угарте. Това в крайна сметка подхранва безнаказаността и създава "климат на страх" сред журналистите и населението.

В Мексико няма политическа воля това да се промени, категоричен е правозащитникът Майкъл Чембърлин. "Прокуратурата, подобно на много местни и щатски власти, е инфилтрирана от престъпни мрежи", обяснява той.

Така отделни престъпници попадат зад решетките, но мафиотските структури, които стоят зад тях, остават необезпокоявани. Друг ключов проблем е влиянието на военните, което започна да нараства още от началото на войната между наркокартелите в Мексико през 2006 година.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК