Началникът на лондонската полиция се оттегля от поста си след серия от скандали

Кметът на столицата няма доверие в ръководството на Кресида Дик

10.02.2022 | 22:51 Редактор: Теодора Патронова
Началникът на лондонската полиция се оттегля от поста си след серия от скандали

Началникът на лондонската полиция Кресида Дик ще се оттегли от поста си. Тя заяви, че "няма друг избор" след като кметът на столицата Садик Хан е дал ясно да се разбере, че няма доверие в нейното ръководство. 

4-годишната кариера на Кресида Дик като шеф на лондонската полиция беше белязана с доста спорни моменти. Оставката на Дик идва след серия скандали, включително убийството на Сара Еверард от служителя на полицията Уейн Казънс и размяната на расистки, женомразки и хомофобски послания между членове на полицейски участък в "Чаринг крос". 

Миналата седмица контролният орган на полицията излезе с доклад, в който са отразени много такива случаи. В изявление на кмета на Лондон Садик Хан се казва, че той не е доволен от отговора на Кресида Дик на доклада и че в резултат на това тя ще се оттегли. 

Хан благодари на началника на лондонската полиция, която е първата жена, заела толкова висок пост в полицейските сили. Кресида Дик има 40-годишна кариера. Кметът допълни, че ще работи в близко сътрудничество с министъра на вътрешните работи при назначаването на нов шеф, така че да бъде възстановено доверието в полицията в Лондон, съобщи БНР.

Кресида Дик се е съгласила с кмета да продължи да изпълнява задълженията си още известно време, за да се гарантира плавен преход към предаването на поста.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК