Ковачевски: Няма да се отклоним от "червените линии" за защита на нашата идентичност

Сътрудничеството ни с Кирил Петков е открито и равноправно, заяви премиерът пред македонските депутати

10.02.2022 | 20:34 Редактор: Елеонора Танева
Ковачевски: Няма да се отклоним от

Открито, честно и равноправно. Така премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски определи сътрудничеството си с българския си колега Кирил Петков.

"Нашите двустранни разговори за засилване на добросъседството и сътрудничеството и в икономическата област продължават. Подчертавам, че оставяме историческите въпроси на решаването на професионалната историческа общност. Гражданите трябва да са спокойни, че не се отклоняваме от "червените линии" за защита на нашата идентичност. Но ние се ангажираме да бъдем част от европейското семейство възможно най-скоро и гражданите да имат европейски стандарт на живот и перспектива", каза Ковачевски пред депутатите в македонското Собрание.

Той поиска отговорно поведение от опозицията.

"Недопустимо и неприемливо е която и да е политическа партия да генерира нисък и евтин политически пиар и фалшив патриотизъм. За мен, за всички наши предци и поколения, няма дилеми, че Гоце Делчев е един от стълбовете на македонската борба за независима и суверенна държава и неговите мощи почиват в Скопие. Неговото творчество е и ще бъде помнено и отбелязвано", каза македонският премиер, цитиран от БТА.

В последните дни декларацията, която от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ внесоха в парламента, се превърна в повод за размяна на изявления и напрежение между основните политически партии в Северна Македония. 

От ВМРО-ДПМНЕ поискаха тяхната декларация за името и делото на Гоце Делчев да бъде приета от македонския парламент, от СДСМ им отговориха, че Гоце не заслужава да бъде сведен до политическа декларация. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК